{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sedma rotacija bh. vojnika ispraćena u mirovnu misiju ISAF u Afganistanu

3.10.2013. u 15:12
0
8
Sedma rotacija bh. vojnika ispraćena u mirovnu misiju ISAF u Afganistanu
0
Četrdeset pet pripadnika Oružanih snaga BiH danas su ispraćeni iz Vojne baze Dubrave kod Tuzle, u mirovnu misiju ISAF u Afganistanu. Riječ je o sedmoj rotaciji, a 45 vojnika, među kojima su i tri djevojke, dolaze iz 5. pješadijske brigade OS BiH.
Poslije intenzivnih priprema, koje su trajale šest mjeseci, pripadnici OS BiH odlaze u mirovnu misiju u narednih šest mjeseci, a djelovat će u sklopu Danske Borbene grupe koalicionih snaga u Afganistanu na zadacima osiguranja baze.

Na svečanoj ceremoniji, koja je održana danas u Vojnoj bazi Dubrave, istaknuto je kako je upućivanju sedme rotacije pješadijskih jedinica prethodila selekcija kandidata kroz vrlo zahtjevnu, rigoroznu, sadržajnu i fizički napornu obuku, kroz koju je prošlo 80 pripadnika 5. pješadijske brigade OS BiH. Najveći dio obuke izvodio se na posebno uređenim poligonima Vojne baze u Dubravama.

"Nama se na poziv za učešće u mirovnoj misiji odazvalo 207 dobrovoljaca. Poslije tri faze priprema u Afganistan upućujemo 45 pripadnika OS BiH. Tokom obuke obavljeno je 98 individualnih i 9 kolektivnih vježbi te 21 bojevo gađanje. Fizička sprema je impozantna, logistika nikad bolja, a ova jedinica dobila je i najveće ocjene. Nema dileme da su vojnici dobro obučeni i da će izvršiti sve svoje obaveze", rekao je brigadir Kenan Dautović, komandant 5. pješadijske brigade.

Zamjenica ministra odbrane Marina Pendeš istakla je kako je cilj BiH punopravno članstvo u NATO-u, te je učešće u mirovnim misijama snažan argument na tom putu. Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH genralmajor Anto Jeleč istakao je kako pripadnici OS BiH koji odlaze u Afganistan s pravom nose epitet profesionalaca.

Inače, prva rotacija pješadijske jedinice OS BiH u operaciju podrške miru upućena je iz sastava 5. pješadijske brigade u oktobru 2010. godine. Prosječna dob vojnika iz posljednje rotacije je 32 godine, a jedinicom će komandovati poručnik Hasan Alispahić. Njihov povratak predviđen je za maj 2014. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: