{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sedma rotacija bh. vojnika ispraćena u mirovnu misiju ISAF u Afganistanu

3.10.2013. u 15:12
0
8
Sedma rotacija bh. vojnika ispraćena u mirovnu misiju ISAF u Afganistanu
0
Četrdeset pet pripadnika Oružanih snaga BiH danas su ispraćeni iz Vojne baze Dubrave kod Tuzle, u mirovnu misiju ISAF u Afganistanu. Riječ je o sedmoj rotaciji, a 45 vojnika, među kojima su i tri djevojke, dolaze iz 5. pješadijske brigade OS BiH.
Poslije intenzivnih priprema, koje su trajale šest mjeseci, pripadnici OS BiH odlaze u mirovnu misiju u narednih šest mjeseci, a djelovat će u sklopu Danske Borbene grupe koalicionih snaga u Afganistanu na zadacima osiguranja baze.

Na svečanoj ceremoniji, koja je održana danas u Vojnoj bazi Dubrave, istaknuto je kako je upućivanju sedme rotacije pješadijskih jedinica prethodila selekcija kandidata kroz vrlo zahtjevnu, rigoroznu, sadržajnu i fizički napornu obuku, kroz koju je prošlo 80 pripadnika 5. pješadijske brigade OS BiH. Najveći dio obuke izvodio se na posebno uređenim poligonima Vojne baze u Dubravama.

"Nama se na poziv za učešće u mirovnoj misiji odazvalo 207 dobrovoljaca. Poslije tri faze priprema u Afganistan upućujemo 45 pripadnika OS BiH. Tokom obuke obavljeno je 98 individualnih i 9 kolektivnih vježbi te 21 bojevo gađanje. Fizička sprema je impozantna, logistika nikad bolja, a ova jedinica dobila je i najveće ocjene. Nema dileme da su vojnici dobro obučeni i da će izvršiti sve svoje obaveze", rekao je brigadir Kenan Dautović, komandant 5. pješadijske brigade.

Zamjenica ministra odbrane Marina Pendeš istakla je kako je cilj BiH punopravno članstvo u NATO-u, te je učešće u mirovnim misijama snažan argument na tom putu. Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH genralmajor Anto Jeleč istakao je kako pripadnici OS BiH koji odlaze u Afganistan s pravom nose epitet profesionalaca.

Inače, prva rotacija pješadijske jedinice OS BiH u operaciju podrške miru upućena je iz sastava 5. pješadijske brigade u oktobru 2010. godine. Prosječna dob vojnika iz posljednje rotacije je 32 godine, a jedinicom će komandovati poručnik Hasan Alispahić. Njihov povratak predviđen je za maj 2014. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: