{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Sedam institucija kulture u borbi za opstanak

F
30.6.2011. u 13:52
0
12
Sedam institucija kulture u borbi za opstanak
0
Predstavnici sedam institucija kulture od državnog značaja danas su u Sarajevu ponovili nebrojeno puta izrečeno upozorenje da se zbog nedostatka finansijskih sredstava suočavaju s "golim opstankom".
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Riječ je o Zemaljskom muzeju BiH, Historijskom muzeju BiH, Kinoteci BiH, Umjetničkoj galeriji BiH, Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH, te Biblioteci za slijepe i slabovidne osobe BiH, čiji pravni status do danas nije riješen. To je i uzrok njihovog neredovnog finansiranja s različitih nivoa bh. vlasti, te nedefiniranog izvora finansiranja kojem ove institucije trebaju pripasti.

Direktor Zemaljskog muzeja BiH Adnan Busuladžić istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da ove institucije već godinama upućuju zahtjeve na relevantne adrese da se njihov problem riješi, ali da povratnih informacija nema.

"Stanje krize u ovim institucijama je već kulminiralo. Djelatnici Zemaljskog muzeja BiH već tri mjeseca nisu dobili plate, a neke od ovih institucija i šest mjeseci. Poduzeli smo sve što smo mogli i mi više ne snosimo nikakvu odgovornost kada krene zatvaranje i urušavanje ovih institucija", kazao je on.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Naveo je da su o stanju u ovim institucijama informirani ne samo resorna ministarstva, već i novi sazivi državnog i federalnog parlamenta te kantonalne skupštine, kao i predsjednici svih vodećih političkih stranaka. Dosad nikakvog povratnog odgovora nije bilo.

Kao jedan od prijedloga rješavanja njihovog problema naveo je mogućnost da svi nivoi vlasti, od općinskog do državnog, pomognu rad ovih institucija u skladu sa svojim mogućnostima.

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Medhija Maglajlić navodi da od ministra civilnih poslova BiH Sredoja Novića očekuju da se sredstva od tri miliona KM predviđena svake godine za ove institucije rasporede prema konkursu kao i dosad. Ovaj konkurs još uvijek nije ni raspisan, iako se to učini svake godine u martu da bi sredstva institucijama bila dostupna u julu.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Umjetnička galerija BiH, koja danas na konferenciji za medije nije imala predstavnika, poslala je saopćenje za javnost u kojem se upozorava na potpuno kritično stanje u ovoj instituciji, gdje su djelatnici već šest mjeseci bez plata i toplog obroka, te bez direktora i upravnog odbora.

Vijeće ministara BiH i Kanton Sarajevo jedina su dva nivoa vlasti koja trenutno finansiraju ove institucije, dok s nivoa Federacije BiH one dobijaju sredstva za različite projekte.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: