Vanredni pres
775

Sebija Izetbegović: Tri Kineza smještena na KCUS-u, do kraja dana rezultati testiranja na koronavirus

Er. M.
Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović obratila se medijima u povodu sve češćih dezinformacija da su na KCUS smješteni pacijenti s koronavirusom.

Izetbegović je rekla da su na KCUS danas dovezena tri pacijenta, državljanina Kine, a koji imaju simptome prehlade. Kako kaže, nema potrebe za dizanjem bilo kakve panike, jer ova tri državljanina Kine ne dolaze iz regije koja je pogođena koronavirusom.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Kineski turisti su smješteni u bolnicu, ali nisu lošeg zdravstvenog stanja, do večeras ćemo imati rezultate", navela je Izetbegović.

Istakla je da su državljani Kine došli u BiH sa simptomima prehlade i da su bili smješteni u objektu koji se nalazi u sarajevskom naselju Dobrinja. Dodala je da su napravljeni testovi te da će do večeras biti poznati rezultati.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Direktorica KCUS-a ponovila je da nema nikakve dramatične situacije te da je brine grupa djece iz Osnovne škole Grbavica II, a koja su došla iz Milana i koja su prema pisanjima medija također febrilna. Kako kaže, posebno je bila iznenađena time što su djeca uopće upućena van zemlje s obzirom na situaciju.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Priče o nepostojanju izolatorija na KCUS-u nazvala je glupostima ističući da to nije obaveza KCUS-a, već Ministarstva zdravstva KS i Zavoda za javno zdravstvo KS. Dodala je da su izolatoriji smješteni uglavnom u kasarnama gdje vojska također pomaže i gdje se ljudi drže u karantinu 14 dana.

Izetbegović je rekla da je KCUS spreman uključiti se i pomoći, ali da uvijek jedino KCUS snosi teret. Ona je kazala da je pripremljen prostor na Podhrastovima koji je jedini s negativnim pritiskom.

"Važno je znati, to su prostorije adekvatne za liječenje koronavirusa. Oformili smo specijalne timove i komandnu odgovornost snosi Klinika za infektologiju. Izdvojili smo timove, prenijeli aparate na Podhrastove", rekla je Izetbegović.

Zaključila je riječima da na Podhrastovima ima 20 kreveta na raspolaganju te da će, ako slika bude dramatičnija, tražiti da se sve zdravstvene ustanove u KS uključe, jer u suprotnom KCUS neće moći obnašati svoju primarnu funkciju.