Sarajevo
131

Sebija Izetbegović sa delegacijom IAEA: Prezentovane redovne aktivnosti KCUS-a

Klix.ba
Foto: KCUS
(Foto: KCUS)
Delegacija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), predvođena generalnim direktorom Jukijom Amanom, posjetila je jučer Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je održan sastanak te su prezentirane redovne aktivnosti rada KCUS.

Delegaciju IAEA dočekali su generalna direktorica, prof. dr. Sebija Izetbegović, prof. dr. Semir Bešlija, prof. dr. Amela Begić, prof. dr. Sandra Vegar - Zubović, doc. dr. Adnan Beganović i dr. Amila Bašić.

IAEA je nezavisna organizacija koja izvještaje podnosi Ujedinjenim nacijama i Vijeću sigurnosti. IAEA promovira mirnodopsku primjenu nuklearne energije, te aktivno učestvuje u sprječavanju proizvodnje nuklearnog oružja. Ova organizacija pomaže razvoj medicinske upotrebe jonizirajućeg zračenja, kao i zaštite od zračenja pacijenata i osoblja.

Bosna i Hercegovina sarađuje sa IAEA od njenog prijema u ovu organizaciju, 1995. godine. U okviru projekata tehničke saradnje IAEA je dala veliki doprinos u oblasti radioterapije, nuklearne medicine, radiodijagnostike, medicinske fizike i zaštite od zračenja.

Klinički centar trenutno učestvuje u 2 nacionalna projekta, a uspješno je okončao 11 projekata, preko kojih je nakon rata revitalizirana Klinika za nuklearnu medicinu nabavkom gama kamere i četvorogodišnjeg snadbijevanja radionuklidima. Učestvovali su u nabavci telekobalt i brahiterapijskog uređaja na Klinici za onkologiju, te su opremili Službu za zaštitu od zračenja i medicinsku fiziku opremom za kontrolu kvaliteta i pacijentnu dozimetriju u dijagnostičkoj radiologiji. U okviru navedenih nacionalnih projekata, te kroz regionalne projekte, obavljen je veliki broj edukacija u eminentnim evropskim centrima iz raznih medicinskih djelatnosti.

Generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović upoznala je Amana sa redovnim aktivnostima koje se provode u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu kako iz oblasti nuklearne medicine, radioterapije, radiologije, medicinke fizike i zaštite od zračenja, tako i na polju saradnje sa IAEA.

"Posjeta Jukija Amana je potvrda dobre saradnje između KCUS-a i IAEA, te se njome učvršćuju veze između dvije institucije", saopćeno je iz KCUS-a.