BiH
139

Sead Vrana o neutralizaciji bombe: Ovo nije akcija iz filma "uzmi ključ 18-ku i riješi stvar"

Piše: E. M.
Sead Vrana (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
Sead Vrana (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
Šef odsjeka za neeskplodirana ubojita sredstva Federalne uprave civilne zaštite Sead Vrana sutra će na bombu u Bosanskoj Otoci težine 248 kilograma postaviti alat za neutralizaciju upaljača te kontrolisati čitav tok akcije njene neutralizacije.

Vrana je svoj prvi susret sa eksplozivnim sredstvima imao u ratu, a od 1999. godine je završio svoje prve deminerske obuke. Zatim, su na red došle deminerske obuke po različitim standardima, a završio je i obuku po IMAS standardu za nivo "3+" za uklanjanje municije sa elementima radiološke, hemijske i biološke opasnosti. Uprkos toj činjenici, Vrana će sutra neutralizirati jednu od najopasnijih bombi u njegovoj karijeri.

"Ovo je do sada jedna od najopasnijih bombi sa kojima sam se susreo u posljednjih deset godina. Ova bomba ima vrlo osjetljiv upaljač i razornu moć, bomba koja ugrožava jako veliki radijus i iznad zemlje i ispod, tako da bismo to spriječili, poduzeli smo opsežne radnje i mjere. Padamo s nogu, ali nadamo se da će sve proći kako treba. Svi nas hvale kako će sve to biti super, a mene je strah da nas ne ureknu", kazao je Vrana kroz smijeh.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

On je dodao da čitava akcija nije "one man show", već da je uključen veliki broj osoba, ali da je on samo osoba na vrhu koja će na bombu instalirati potreban alat.

"Ovdje su najbolji eksperti, krema ove struke, tako da s obzirom na iskustva i način rada i obuke koje smo prošli, literaturu koju smo pročitali, ja neću odgovorno tvrditi, da me okolnosti ne bi demantovale, ali najiskrenije se nadam da će to proći kako smo planirali", dodao je Vrana.

Vrana će nakon evakuacije sa pripadnikom OSBiH postaviti alat na bombu, a pratit će ih i robotizirana platforma. Nakon postavljanja alata, vraćaju se u kontrolnu tačku, a robot će svojom kamerom pratiti situaciju na bombi. Nakon minimalnog čekanja od aktivacije alata, bespliotna letjelica će preletjeti preko zaštitnog bedema koja će ih sve upoznati sa stanjem nakon aktivacije.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

"Svaki korak ima svoju alternativu, ako nešto zapne, imamo drugi način, pa treći... U zavisnosti od dejstva, postoji optimalno očekivano i realno moguće. U tih 90 posto da će bomba biti neutralizirana, mi imamo metode šta da se radi u zavisnosti do slučaja", izjavio je Vrana za Klix.ba.

Bomba iz Drugog svjetskog rata koja se nalazi u Bosanskoj Otoci je jako osjetljiva i opasna. Kada je u fabričkom stanju osjetljivost upaljača je na visokom nivou, dok njeno aktuelno stanje nakon 70 godina nije poznato.

"Ovo nije situacija iz filmova 'uzmi ključ 18-u i riješi stvar'. Ovdje i roboti mogu izvršiti grešku zbog čega smo podigli ove bedeme i evakuirali stanovništvo. Sve ove vreće će kasnije biti iskorištene za zaštitu od poplava", kazao je Vrana.

U zadnje dvije godine Vrana je neutralizirao šest ili sedam bombi, a ukupno u dosadašnjem iskustvu njih 40.

"Samo jedan gram eksploziva je opasan, a ovdje se radi o konstrukciji sa elementima opasnosti. Imamo upaljač koji ne dozvoljava pomjeranje. jedna ovakva bomba je uklonjena sa Alipašinog Polja 2013. godine, međutim ,bila je kompletirana drugim upaljačima za druga dejstva, a ovdje je upaljač primarno opasan. U bombi se nalazi 120 kg eksploziva i to je sekundarna opasnost iz percepcije struke. Nama kao ljudima koji ćemo tu raditi je svejedno da li ima jedan kilogram ili 120, mi ćemo biti kraj nje i ta količina u slučaju aktivacije nama neće biti pretjerano bitna. Nama je bitna njena konstrukcija i da je to ono o čemu trebamo voditi računa", zaključio je Vrana.

Čitava akcija počinje ujutro u šest sati evaukacijom stanovništva, a zavšrava se oko 12 sati.