BiH
14

Detalji akcije neutralizacije i uništavanja bombe u Bosanskoj Otoci

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Bosanskoj Otoci ujutro u šest sati započeti će evakuacija stanovništva sa područja koje se nalazi u zoni opasnosti od bombe iz Drugog svjetskog rata koja je pronađena u naseljenom području. Neutralizaciju i uništavanje obavit će pripadnici Federalne uprave civilne zaštite i Oružanih snaga BiH.

U proteklih nekoliko dana na području gdje je pronađena bomba izvršene su posljednje pripreme za sutrašnju završnu akciju koja podrazumijeva neutralizaciju upaljača bombe iz Drugog svjetskog rata težine 248 kilograma.

Čitava akcija početi će ujutro u 6 sati evakuacijom stanovništva u krugu od 500 metara od mjesta pronalaska bombe i trajat će do 8.30 sati, a mještanima je preporučeno da na objektima ostave otvorene prozore.

Pripadnici civilne zaštite i OS BiH će sa psima tragačima pretražiti šire područje nakon evakuacije, kako bi se uvjerili da niko nije ostao u domovima. Onaj ko odbije napustiti dom u vrijeme evakuacije, bit će evakuiran uz prisustvo policije.

Zajedničkim snagama pripadnika CZ i OS BiH izgrađen je bedem visine četiri metra, debljine 7,5 metara i dužine 20 metara te su iskopani zaštitni kanali koji bi spriječili podzemno djelovanje bombe.

Sirena za opću opasnost oglasit će se u devet sati, a akcija bi trebala početi sat poslije i biti završena oko 12 sati kada će se ponovo oglasiti sirena.

Landing zona za helikopter bit će na obližnjem stadionu, odakle će u slučaju hitne nužde djelovati prema Bihaću ili nekoj drugoj bolnici.

Policija će biti raspoređena uz pripadnike civilne zaštite kako bi brinuli za sigurnost domova te mještana u prihvatnim centrima.

Iz FUCZ još jednom su pozvali mještane Bosanske Otoke da poslušaju naredbe nadležnih te da iz sigurnosnih razloga napuste svoje domove i surađuju u realizaciji akcije.