{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDU zahtijeva da se sankcionišu organizatori štrajka radnika GRAS-a

F
13.1.2013. u 16:25
0
87
SDU zahtijeva da se sankcionišu organizatori štrajka radnika GRAS-a
0
SDU zahtijeva da se sankcionišu organizatori štrajka radnika GRAS-a
Foto: Arhiv/Klix.ba
Socijaldemokratska unija BiH (SDU BiH) odbacuje politički dirigovane optužbe da je odgovoran za obustavu javnog gradskog prijevoza u Kantonu Sarajevo.
"Smatramo da je obustava rada GRAS-a vrlo dobro organizovana i politički motivirana sa ciljem da se ucjeni Vlada KS kako bi se promijenila odluka legano izabranih organa upravljanja GRAS-om kao javnim preduzećem. Sama činjenica da Himzanija i njegove pristalice svojim skandiranjem i povicima u krugu GRAS-a izražavaju podršku predhodnom direktoru koji je imenovan od SDP-a, jasno govori da je on i njegova grupa pod direktnim uticajem ljudi iz SDP-a", saopćeno je u nedjelju iz SDU BiH povodom izjava predstavnika Sindikata komunalne privrede GRAS-a koji su direktno optužili SDU za obustavu javnog gradskog prevoza u Kantonu Sarajevo.

S druge strane, navodi se saopćenju, ova situacija je do kraja razotkrila shvatanje socijaldemokratije od SDP-a koje se svodi na zaštitu svojih privilegija preko Himzanije i njemu sličnih plaćenika, ne mareći pri tom što na taj način taocima drže 500.000 građana Sarajeva uskraćujući im pravo na javni gradski prevoz.

"Ove tvrdnje potkrepljujemo s javnim nastupima predstavnika Sindikata komunalne privrede GRAS-a, posebno Adnana Himzanije u kojima se okrivljuje SDU, što nedvojbeno upućuje na zaključak da se radi o politički motiviranom činu preko organizovane grupe pod političkim pokroviteljstvom tzv. 'frakcije reketaša' iz SDP-a", stoji u saopćenju.

Samo javno priznanje Adnana Himzanije da je u GRAS-u sve pokradeno i da se nema šta više krasti, kaže se dalje u saopćenju SDU, dovoljno govori o opredjeljenosti ove grupe da se zadrži postojeće stanje, a ne da se krene u otvoreni obračun s nosiocima korupcije i kriminala u GRAS-u, što je opredjeljenje SDU BiH i parlamentarne većine u Skupštini Kantona Sarajevo.

Nameće se zaključak da Adnan Himzanija svojim djelovanjem direktno prikriva nezakonite radnje u GRAS-u radi vlastitog materijalnog interesa, smatraju u SDU BiH.

Sva dešavanja, smatra SDU, upućuju na to da je cilj nelegalne obustave saobraćaja i štrajka radnika javnog gradskog prevoza, bio pokušaj razbijanja nove parlamentarne većine i smjene Vlade Kantona Sarajevo.

SDU BiH u potpunosti stoji iza stavova Vlade Kantona Sarajevo kada je u pitanju zakonito poslovanje, rad i funkcionisanje GRAS-a.

Ova stranka također, podržava nastojanje Vlade KS da vrati autoritet pravnoj državi i uspostavi red u sektor komunalne privrede.

SDU BiH zahtijeva od Vlade KS da se sankcionišu svi oni koji su organizovali nelagalni štrajk, obustavili saobraćaj, istjerali građane iz vozila GRAS-a i načinili materijalnu štetu na pojedinim objektima i stvarima unutar GRAS-a.

SDU traži od Vlade KS da se s iscrpnom informacijom i svim dešavanjima obavjeste sve agencije za zaštitu zakonitosti i od njih zatraži hitno vršenje kontrole rada i finansijskog poslovanja GRAS-a, "jer smo uvjereni, ne samo da je dobar dio radnika izmanipulisan od Himzanije i njegove grupe, već da iza priće o podobnom i nepodobnom v.d. direktoru stoji pokušaj zaštite vjerovatnih nezakonitih radnji".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: