BiH
3

SDU: Sporazum SDP-SNSD vodi oduzimanju ekonomskih ingerencija države

FENA
Predsjedništvo Socijaldemokratske unije (SDU) Bosne i Hercegovine s današnje sjednice uputilo je apel međunarodnoj i domaćoj javnosti da se zaustavi ekonomska i politička erozija BiH te da se učine napori ka bržim reformskim procesima koji vode ulasku BiH u Evropsku uniju i NATO.

Kako se u današnjem saopćenju SDU-a navodi, i pored upozorenja stručne i akademske bh. javnosti i međunarodnih predstavnika u BiH da bi pojedine odredbe sporazuma između predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Zlatka Lagumdžije i Milorada Dodika mogle voditi ka daljnjem urušavanju državnih institucija, SDP i SNSD pokreću parlamentarnu proceduru za njegovo usvajanje.

"Ne obazirući se na opravdane primjedbe i sumnje da pojedine odredbe sporazuma vode ka oduzimanju ekonomskih ingerencija države u korist entiteta, te uspostavljanju pune političke kontrole nad izbornim procesom i pravosuđem, Lagumdžija i Dodik, kao da će vladati vječno, žele prvenstveno osigurati političku i ekonomsku moć i materijalno bogatstvo za sebe i svoje stranačke kadrove", smatraju u SDU-u.

Kako su naveli, posebno zabrinjava da u okviru sporazuma koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru, javnost prvi put saznaje da će entiteti imati pravo sklapati međunarodne ugovore, sa ili bez podrške Parlamentarne skupštine BiH, čime se vrši ekonomsko slabljenje BiH, a jačanje entiteta.

Predsjedništvo SDUBiH stoga je izrazilo duboku zabrinutost zbog moguće ekonomske i političke destabilizacije BiH, ukoliko bi se u predloženom tekstu usvojio sporazum Lagumdžija-Dodik, a njegovo usvajanje ne bi ni u kom slučaju bio doprinos borbi protiv korupcije i institucionalnog kriminala "nego zaštita s političkim pokroviteljstvom".