{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDA: Lagumdžija je potpisao da će do 2014. etnički očistiti BiH

F
1.11.2012. u 13:59
0
0
SDA: Lagumdžija je potpisao da će do 2014. etnički očistiti BiH
0
SDA: Lagumdžija je potpisao da će do 2014. etnički očistiti BiH
Sporazum Socijaldemokratske partije (SDP) sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) vodi razgradnji države Bosne i Hercegovine, komentira danas Stranka demokratske akcije (SDA).
U saopćenju SDA se navodi da je ovo prvi put vraćanje državnih nadležnosti na entitete nakon Dejtonskog sporazuma, što znači i destrukciju državnih institucija.

"Imenovanje tužilaca u skupštinama eniteta, Distrikta Brčko i Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, a na prijedlog vlada odnosno Vijeća ministara BiH, dogovoreno je isključivo s ciljem da se ostvari puna politička kontrola nad tužiocima i zaštite vlastiti kriminal i kriminalci! To je najteži atak na pravnu državu, vladavinu prava i borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije", citat je iz saopćenja SDA.

Imenovanje tužilaca na svim nivoima sudske vlasti izričito kroz jedno, državno Visoko sudsko i tužilačko vijeće bila je obaveza BiH definirana još Studijom izvodivosti koju je država BiH ispunila prije sedam ili osam godina.

"Ovim dogovorom se BiH vraća daleko unazad, na nivo Moldavije ili Kosova! Svako poređenje Bosne i Hercegovine s Hrvatskom i drugim zemljama Evropske unije potpuno je neprimjereno jer se ustavna struktura Bosne i Hercegovine uveliko razlikuje od Hrvatske. Da BiH jeste kao Hrvatska, već bi odavno bila punopravna članica NATO-a i EU!", kaže se u saopćenju.

Simptomatično je, smatraju u SDA, da je način predlaganja i imenovanja tužilaca identičan višegodišnjim namjerama i naporima Zlatka Lagumdžije da pod svoju kontrolu stavi policiju.

Oduzimanje nadležnosti Centralnoj izbornoj komisiji i njihov prijenos na općine, odnosno entitete, još jedna je potvrda apsolutne opredijeljenosti Zlatka Lagumdžije da do 2014. godine okonča podjelu države Bosne i Hercegovine.

Najbolji primjer je slučaj izbora u Srebrenici i pokušaji osporavanja rezultata. Da su se, prema Lagumdžijinom sporazumu, glasovi prebrojavali u Banjoj Luci, načelnik Srebrenice nikada ne bi bio Bošnjak, navodi SDA.

Politička kontrola sistema javnih nabavki i vezanje mandata državnih službenika za mandat ministara vode potpunoj politizaciji državne službe i vraćanju Bosne i Hercegovine u vrijeme otprije desetak godina, komentira dalje Stranka demokratske akcije sporazum SDP-a.

"Lagumdžijin sporazum vrlo je decidiran i detaljan kada se radi o razgradnji države, a deklarativan i paušalan kada je riječ o konkretnim ekonomskim mjerama. Svaki poljoprivredni proizvođač u Bosni i Hercegovini zna da od onih koji isključivo zarad ličnog interesa i koristi godinama favoriziraju i direktno rade za proizvođače iz susjednih i drugih država, ne mogu očekivati nikakvu zaštitu domaće proizvodnje. Kada se ovome doda i onaj najsramniji sporazum koji je Zlatko Lagumdžija potpisao s dva HDZ-a o stvaranju trećeg entiteta, onda je jasno da se radi o dovršenju Karadžićevog i Bobanovog projekta etničkog čišćenja i podjeli Bosne i Hercegovine", konstatira SDA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: