BiH
11

SDU: SDS je na američkoj crnoj listi, a u BiH se predstavlja kao "reformska stranka“

Klix.ba
Ured za kontrolu stranih sredstava (OFAC) koji djeluje u sklopu Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država, objavio je crnu listu osoba iz BiH koje su nepoželjlne u SAD-u. Interesantno je da se na toj listi nalazi jedna cijela politička partija “proevropskog reformskog puta BiH” – Srpska Demokratska Stranka BiH, kao i njeni istaknuti članovi poput Sonje Karadžić-Jovičević, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić, saopšteno je danas iz Ureda za odnose sa javnošću SDU BiH.

"Kakva je to reformska stranka koja je odigrala ulogu pete kolone u agresiji na Republiku BiH, koja je u političkom smislu rastakala državno tkivo naše zemlje silom oružja ex-JNA, čiji su osnivači redom prošli i prolaze optuženičku klupu ICTY-a u Hagu za genocid i ratne zločine, a sad se predstavlja u javnosti kao 'proevropski nastrojen politički subjekt'”, navodi se u saopštenju.

Ističu da se SDS i dalje nalazi na američkoj crnoj listi, jer se tamo svi nalaze sa debelim obrazloženjem.

"To što opozicija u entitetu RS želi da gospođa Sonja Karadžić-Jovičević kao kčerka prvog predsjednika Srpske Republike BiH optuženog ratnog zločinca Radovana Karadžića kojem se trenutno sudi u Hagu, bude nova predsjednica Narodne Skupštine ovog entiteta govori u prilog činjenici da se SDS nikada nije odrekao ratnih ciljeva zbog čega je i dospio kao stranka na crnu listu. Nažalost 'Apsurdistan' od države BiH može podnijeti i to da SDS svoje ratne ciljeve ostvaruje u miru i to sa američke crne liste, zahvaljujući izdaji svih patriota od strane onih kojima su fotelja, funkcija i sinekure važnije od patriota, koji zbog svoje ljubavi prema ovoj zemlji dadoše živote za njenu slobodu. Na kraju šta reći na ovo sve, na slučaju SDS-a se najbolje može vidjeti koliko je čiji obraz debeo na političkoj sceni u BiH", zaključuje se u saopštenju.