Zaoštrava se politička situacija
13

SDU BiH: Vrijeme je za raspuštanje parlamenta i prijevremene izbore

FENA
Nermin Pećanac
Nermin Pećanac
Dok SDA i SDP sada prepiru čiji je član Desnica Radivojević i jedni druge optužuju za montiranje ministrove ostavke, građani znaju da niti SDP niti SDA ne mogu da predstavljaju vlast koja im mora obezbijediti bolji život, saopćeno je iz Press službe SDU BiH, povodom dešavanja na sjednici u Vladi FBiH i navodne ostavke Desnice Radivojevića, ministra prostornog uređenja u Vladi FBiH.

Ističu da su pravna anarhija i ponovno izazivanje političke krize koju su u FBiH proizveli SDP i SDA, rezultirale otvorenim verbalnim ratom između ovih stranaka, dojučerašnjih koalicionih partnera.

Zadnji politički biser u odnosima ove dvije stranke vezan je za navodnu ostavku Desnice Radivojevića, ministra prostornog uređenja u Vladi FBiH.

Sa druge strane, kažu, bavljenje navodnom ostavkom Radivojevića u drugi plan je bacilo temu oko koje je izbio spor na sjednici Vlade FBiH, a to je smjena nadzornih odbora javnih preduzeća, za koju je ministar Radivojević glasao.

Umjesto da se politička borba vodi oko sastavljanja što boljih programa za izlazak iz duboke ekonomske i socijalne krize, SDU BiH tvrdi da na sceni ponovo imamo borbu za uspostavu političke kontrole nad javnim sredstvima.

SDU BiH poziva visokog predstavnika u BiH da prekine ovu političku agoniju, jer kada je reagovao i postavio se "kao kum neustavno izabranoj Vladi F BiH, onda bi trebao da reaguje i u ovom trenutku, jer njegova uloga u svemu ovome kao i njegova odgovornost izuzetno velika".