BiH
0

SDS: Zaustaviti neregularsnosti u zdravstvu RS

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Negativni revizorski izvještaji koje ministarstva i institucije Republike Srpske (RS) godinama dobijaju predstavljaju ponižavanje RS i vode razaranju njenih ustanova i institucija, izjavio je danas u Banjoj Luci član Odbora Srpske demokratske stranke (SDS) za zdravstvo Slobodan Stanić.

On je kazao da takvo ponašanje dovodi u pitanje ima li RS uopšte stručne i obrazovane ljude koji bi mogli ispraviti greške na koje ukazuju revizorski izvještaji.

"Postavlja se pitanje čemu mi idemo i težimo i da li poštujemo zakone i procedure koje smo sami donijeli", naglasio je Stanić na press-konferenciji.

Istaknuo je da je Odbor za zdravstvo SDS odlučio ukazati na stvari koje bi mogle dovesti do "negativnog izvještaja i materijalne štete za RS".

Kao jedan od primjera gdje je ostavljena mogućnost za brojne neregularnosti Stanić navodi ugovor s firmom “Vamed”, koja je izvođač radova na Kliničkom centru Banja Luka.

Dodaje da SDS ima dvanaest hiljada strana projektne dokumentacije na osnovu koje je urađen tender ponude, gdje se dobila cijena od 84 milina eura za gradnju.

"Mi nismo u posjedu izvedbenog projekta koji je uradio izvođač, a ako je on urađen bez nadzornog organa daje nam osnovu sumnje da postoji mogućnost da je došlo do određenih odstupanja", kazao je Stanić i upozorio da izvedbeni projekat mora biti u potpunosti u skladu s glavnim projektom.

Svjedoci smo, dodao je, da su ovih dana na svjetlost dana izašle brojne afere za koje će neko jednog dana odgovarati, ističući da će se ekonomska šteta koju su prouzrokovale teško nadoknaditi.

"Zbog toga pokušavamo preventivno djelovati kako bi se spriječila neka buduća ekonomska šteta s ciljem da odgovornim licima ukažemo na nepravilnosti", rekao je Stanić.

Govoreći o nepravilnostima u zdravstvu on je kazao da je firmi “Lingmed” koja gradi ulaz u južno krilo Kliničkog centra u Banjaluci "izdata nezakonita bankovna garancija pa je to kasnije pokrivano odlukama Narodne skupštine RS".