Nove kombinatorike
152

SDS sve ofanzivniji: Koliko je realna nova većina na nivou BiH bez SNSD-a

A.D.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Iako su lideri SDA i HDZ-a Bakir Izetbegović i Dragan Čović danas izjavili da u ovom trenutku ne vide neku drugu parlamentarnu većinu osim one zajedno sa SNSD-om, iza političkih kulisa uveliko su u toku različite kombinacije.
Upravo iz tog razloga je predsjednik SDS-a i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je da je spreman postati novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH ukoliko se stvori adekvatna parlamentarna većina.

Ovo je Šarovićev drugi istup u posljednjih nekoliko dana na temu "nova parlamentarna većina" i formiranje Vijeća ministara BiH.

“SDS neće stajati po strani i gledati šta se radi. Razgovarat ćemo s drugim strankama i vidjeti do čega će doći”, rekao je Šarović.

Matematika u Predstavničkom domu, gdje se isključivo potvrđuje mandatar, ali i novo Vijeće ministara BiH govori da bi se i bez SNSD-a moglo formirati novo Vijeće ministara BiH. Svakako, pod uslovom da na tako nešto pristane HDZ.

Tako bi SDA i HDZ sa 14 zastupnika uz glasove svojih partnera iz FBiH, SBB-a i DF-a (ukupno 5), mogli kao partnere iz RS-a uzeti PDP i SDS koji imaju ukupno četiri mandata. Zajedno sa zastupnicima iz FBiH, to bi bilo 23 zastupnika i dovoljno za natpolovično izglasavanje Vijeća ministara BiH.

Svakako ovo je samo teorija, a praksa je nešto drugo i ona govori o još uvijek čvrstoj sprezi SNSD-a i HDZ-a.

Naime, budući da Vijeće ministara BiH odnosno izvršna vlast ne može funkcionirati bez zakonodavne odnosno oba doba, nemoguće je da se u Parlamentarnoj skupštini usvajaju zakoni bez Doma naroda odnosno SNSD-a koji ima apsolutnu dominaciju u srpskom klubu.

Prema dostupnim informacijama iz pojedinih političkih stranaka, jedan od planova je bio i da se raspusti Dom naroda PS BiH.

Ustav Bosne i Hercegovine kaže da se Dom naroda može raspustiti odlukom Predsjedništva. Naime, Predsjedništvo može raspustiti Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, konsenzusom.

Ali ako se ne postigne konsenzus, dva člana Predsjedništva sama mogu raspustiti Dom. U tom slučaju bi Šefik Džaferović i Željko Komšić mogli zaobići Milorada Dodika.