20 nezadovoljnih
86

SDS razmatra da od Ustavnog suda traži stavljanje van snage seta zakona o akcizama

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH su jutros poslije četiri sata usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH kojim je predviđeno povećanje cijena goriva. Zbog proceduralnih nepravilnosti prilikom usvajanja zakona zastupnici razmatraju mogućnost donošenja privremene mjere i podnošenja apelacije Ustavnom sudu BiH.

Zastupnici Srpske demokratske stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić i Borislav Bojić potvrdili su da pravni tim njihove stranke razmatra mogućnost podnošenja apelacije Ustavnom sudu zbog niza proceduralnih nepravilnosti prilikom usvajanja Zakona o akcizama u BiH.

Bojić je za Klix.ba kazao da su svi zastupnici koji su glasali protiv usvajanja Zakona o akcizama saglasni da je napravljen niz nepravilnosti prilikom usvajanja zakona te da bi trebalo da svi oni podrže njihovu inicijativu.

"Svih 20 zastupnika je ukazivalo na masu prekršenih proceduralnih stvari, nepravilnosti koje ukazuju na potrebu da razmotrimo taj slučaj. Naši pravni timovi proučavaju donošenje privremene mjere koja praktično onemogućava proglašenje zakona, dok se o njemu ne izjasni Ustavni sud. Mi ćemo s našim pravnim timovima razmotriti podnošenje apelacije. Definitivno nema smisla ne ponuditi to i drugim kolegama", kazao je Bojić.

Zakon donesen na silu

Bojić je istakao da je zakon donesen na silu, kršeći sve ono što se zove demokratska norma.

"Ukazali smo na decidne činjenice. Definitivno nije prekršena jedna stvar, nego je napravljen niz proceduralnih grešaka. U toku je rasprava naših pravnih timova koji razmatraju mogućnost privremene mjere i podnošenja apelacije. Mi smo tokom cijelog dana i tokom cijele noći ukazivali na to da je nepoznat predlagač i zaista je bio nepoznat. Obaveza predlagača je da obrazloži svoja rješenja", upozorio je Bojić.

Dodao je da su zastupnici u donošenje tako krupnog i važnog propisa ušli bez mogućnosti amandmanskog djelovanja i bez zaduženja od Kolegija Doma naroda.

"Komisije su radile, a da nisu imale prethodno zaduženje pa je onda Kolegij Doma naroda naknadno zaduživao te komisije. Dom naroda nije ni odredio predstavnika pa se tako postavlja pitanje ko je vlasnik tog zakona. Ako neki od domova koji su ravnopravni donese propis, onda on pripada Parlamentarnoj skupštini, a ne bilo kojem pojedincu. Ako pripada pak nekom pojedincu, on mora imati ovlast od te institucije, što nije bio slučaj", upozorio je Bojić.

Istakao je da nikad nije riješena misterija ko je predlagač Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH.

"U materijalu koji smo dobili stoji da je predlagač Vijeće ministara, a onda se odjednom pojavljuje da je predlagač gospodin Safet Softić koji neće ništa da kaže. Samo sjedi tu. Nema nikakvog dokumenta u kojem se vidi da je Kolegij ili Dom naroda odredio njega kao osobu koja će taj dokument, koji je usvojen u Domu naroda, unijeti u Zastupnički dom", objašnjava Bojić.

Ističe da predlagača jednostavno nema i da je zakon donesen onako kako je donesen, uz prekršene mnoge procedure.

"Ja vjerujem da će naši pravni timovi naći mnogo elemenata. U ovom trenutku možemo govoriti o privremenoj mjeri i apelaciji. Privremena mjera praktično obustavlja mogućnost objavljivanja zakona dok se ne provede procedura pred Ustavnim sudom. To mora temeljito da se razmotri", istakao je Bojić.

Iskoristiti pravna sredstva

Bojić navodi da će SDS iskoristiti sva pravna sredstva koja su im na raspolaganju da ukažu na pravne propuste.

"Ako se jednom napravi presedan, onda je ugrožen sistem. Kad ugrozite Parlamentarnu skupštinu, onda je to ozbiljan problem", upozorio je Bojić.

Bosić, s druge strane, izražava sumnju da će Ustavni sud BiH donijeti nepristrasnu odluku, budući da će odluke donositi i tri strana suca.

"Mi smo svjesni činjenice da se u Ustavnom sudu BiH nalaze tri stranca koje je izabrala međunarodna zajednica. Budući da su oni najviše utjecali na donošenje ovog zakona, sumnjam u nepristrasnost odluke", istakao je Bosić.

Na pitanje da li će SDS podržati smjenu predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefika Džaferovića i njegove zamjenice Borjane Krišto, Bosić odgovara da je to inicijativa drugih stranaka.

"Da li će oni realizovati tu inicijativu, ja ne znam. Ali ako dođe do toga, mi ćemo zauzeti svoj stav", zaključio je Bosić.

Ustavni sud BiH može donijeti privremenu mjeru koja će osporiti povećanje cijena goriva sve dok se ne očituje o apelaciji. Ukoliko Ustavni sud BiH potvrdi da je set zakona o akcizama usvojen neustavno, onda se zakon stavlja van snage.