BiH
13

SDS: Premijerkina navodna "službena posjeta" SAD-u predmet podsmijeha

FENA
Srpska demokratska stranka (SDS) izražava nezadovoljstvo povodom posljednjih nastupa u javnosti premijerke Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović, a u vezi sa njenim navodnim "službenim odlaskom" u Sjedinjene Američke Države na svečanost inauguracije novog predsjednika SAD-a Donalda Trampa, saopćeno je iz ove stranke.

"Smatramo da turistička posjeta Željke Cvijanović Vašingtonu i pompezno i lažno predstavljanje te posjete od Radio-televizije Republike Srpske šteti ugledu Republike Srpske i ugledu pozicije predsjednika Vlade RS koju Željka Cvijanović obavlja", navodi se u saopćenju.

Kako dodaju, svjedoci smo da posljednjih nekoliko dana vijest o navodnoj "službenoj posjeti" Željke Cvijanović Sjedinjenim Američkim Državama "predstavlja predmet podsmijeha ne samo u Republici Srpskoj već i u regionu".

"Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je inauguraciji novog predsjednika SAD-a u svojstvu građanina o čemu svjedoči i mjesto na kome su supruga predsjednika Republike Srpske Snježana Dodik i premijerka Željka Cvijanović stajale. Radi se o zoni "12 zeleno", namijenjenoj običnim građanima Sjedinjenih Američkih Država. Cijena karata za tu zonu iz koje je premijerka Željka Cvijanović posmatrala inauguraciju tokom "službene prosjete" SAD-u na najpoznatijem američkom portalu za internet kupovinu eBayu košta do 7.500 američkih dolara i karte za ovu zonu tokom inauguracije su dostupne svima", navodi SDS u saopćenju.

I dok je većina medija u zemlji i regionu okarakterisala posjetu Željke Cvijanović SAD-u kao, kako ističu, isključivo turističku, Radio-televizija Republike Srpske "pompezno je izvještavala o službenoj posjeti predsjednice Vlade RS, još jednom pokazujući se kao fabrika laži i propagandni instrument u rukama vladajućeg režima".

"Smatramo da ponašanje Željke Cvijanović i širenje propagande da će tokom inauguracije premijerka "biti u društvu visokih funkcionera velikog broja zemalja" kako je to prenio RTRS, šteti ugledu Republike Srpske i ugledu funkcije predsjednika Vlade RS koju Željka Cvijanović obavlja. Zahtijevamo i od Željke Cvijanović i od uredništva RTRS-a da se ponašaju odgovorno i profesionalno i ne dozvole da institucije koje trenutno predstavljaju postanu predmet podsmijeha javnosti u Republici Srpskoj i regionu", dodaje se u saopćenju SDS-a.