NSRS
0

SDS poručio da neće glasati za zakon o kriminalizaciji klevete

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
SDS neće podržati zakon o kriminalizaciji klevete zbog straha od pravosudne zloupotrebe zakona od strane vlasti, kazao je danas poslanik SDS Dragomir Vasić u obraćanju na sjednici parlamenta Srpske.

Vasić je istakao i da sada nije momenat za donošenje ovakvog zakona, jer su pred Republikom Srpskom izazovni dani zbog, kako kaže pritiska međunarodne zajednice, Ustavnog suda BiH i loše ekonomske situacije koja nam predstoji.

On je napomenuo da politika ima veliki upliv u rad pravosuđa.

"Strah od upliva politike oko ovog zakona je veliki. Zakonska norma mora biti vrlo precizna, a to se u ovom prijedlogu zakona ne vidi", rekao je Vasić.

Što se tiče odredbi o iznošenju ličnih ili porodičnih prilika, Vasić je istakao da je ova odredba zakona takođe neprecizno određena.

"Šta je opravdani interes? Istinitost ili neistinitost se ne dokazuju. Opet, nema krivičnog djela ako to nije učinjeno iz namjere omalovažavanja. Znači da ipak imamo dokazivanje istinitosti", rekao je Vasić.

SDS neće podržati ovaj zakon, dodao je on, jer postoji strah od zloupotrebe od strane vlasti.

"Ovo nije momenat za donošenje ovakvog zakona. Imamo problem sa Ustavnim sudom, OHR, teškom ekonomskom situacijom. Nije vrijeme za donošenje ovakvog zakona", poručio je Vasić.