BiH
6

SDS o odluci Ustavnog suda BiH: Nastavak politike zabadanja prsta u oko drugoj strani

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Srpska demokratska stranka (SDS) smatra da je odluka Ustavnog suda BiH, kojom je proglašen neustavnim 9. januar kao Dan Republike, udarac odnosima unutar BiH i nastavak politike zabadanja prsta u oko drugoj strani, saopšteno je večeras iz SDS-a.

"Umjesto da vidimo kako će narod bolje da živi na sceni imamo borbu ko će kome zabiti nož u leđa", saopštio je SDS i dodao da zbog toga "sigurno nikome neće biti bolje".

U saopštenju se navodi da se na ovaj način destabilizuje BiH i da je "ovo loša poruka iz Federacije BiH, ali i svih onih koji u ime međunarodne zajednice donose odluke u Ustavnom sudu BiH, i to zajedno s bošnjačkim sudijama".

SDS smatra "da bi bilo dobro za sve u BiH da se u najmanju ruku hitno završi diktatura stranaca u Ustavnom sudu BiH".

Ustavni sud BiH utvrdio je danas da Zakon o praznicima RS nije u skladu sa Ustavom BiH i naložio Narodnoj skupštini RS da u roku od šest mjeseci od dostavljanja ove odluke usaglasi ovaj zakon s Ustavom BiH. Narodna skupština RS ranije je usvojila Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj državni praznik proglasio neustavnim.