Odluka na predsjedništvu
18

SDS neće glasati za Dodikov vitalni interes u vezi s izborima: Onaj ko se buni taj vara

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Milorad Dodik je na sjednici Predsjedništva BiH povukao pitanje vitalnog nacionalnog interesa zbog sporazuma sa određenom stranom agencijom koja bi trebalo da vrši monitoring izbornog procesa u novembru. Zbog ovoga je sazvana i sjednica Narodne skuštine RS-a, a prema riječima Mirka Šarovića, SDS neće podržati Dodika.

Glavna tema današnje sjednice Predsjedništva Srpske demokratske stranke bila je upravo posebna sjednica Narodne skupštine RS-a koja je zakazana za ponedjeljak s ciljem raspravljanja o sporazumu sa međunarodnom organizacijom na koji je Dodik povukao vitalni nacionalni interes.

"SDS će učestvovati na sjednici Narodne skupštine RS, ali nećemo na bilo koji način podržati zaključke koji idu u smislu potezanja vitalnog nacionalnog interesa kada je u pitanju Memorandum koji je potpisao CIK sa međunarodnom organizacijom za izborne procese jer smatramo da za takvo nešto nema razloga"kaže Šarović.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

On poručuje da je bespotrebno koristiti ovaj mehanizam za svaku sitnicu te da se on zloupotrebljava. On pojašnjava zbog čega ovaj sporazum nije pitanje vitalnog nacionalnog interesa:

"Radi se o memorandumu koji nema međunarodni karakter i radi se o memorandumu o tehničkoj saradnji sa međunarodnom organizacijom koja je u BiH prisutna još od 1966. godine i pratila je skoro sve izborne procese. Najdužu saradnju od skoro 17 godina ova organizacija je imala upravo sa SNSD-om i njegovim funkcionerima".

Cilj Milorada Dodika je, prema riječima Šaroviča, da ovom sjednicom ukaže na navodno miješanje u izborni proces što kaže da nije istina, ali da veliki broj prijavljenih glasača iz dijaspore zapravo ukazuje da postoji potencijalna manipulacija izbora.

"Mi smatramo da oni koji su vršili zloupotrebe ili kršili izborna pravila sada žele da izbjegnu bilo kakav nadzor po ovom pitanju, prvenstveno mislim na SNSD i njegove satelite. Onaj ko se buni taj vara. Onaj ko ne želi nadzor, ne želi ni poštene izbore", poruka je Šarovićeva u vezi sa predstojećom sjednicom NSRS.