BiH
19

SDS najavljuje referendum o zakonu o ispitivanju porijekla imovine

FENA
Ognjen Tadić (Foto: Klix.ba)
Ognjen Tadić (Foto: Klix.ba)
Srpska demokratska stranka (SDS) pokrenut će incijativu o održavanju referenduma na kome bi se građani izjasniti da li prihvataju donošenje zakona o ispitivanju porijekla imovine u RS.

Ovo su danas novinarima u Banjoj Luci saopćili potpredsjednik SDS Ognjen Tadić i šef poslaničkog kluba SDS u Narodnoj skupštini RS-a Vukota Govedarica, navodeći da u skupštinskoj većini, prije svega u SNSD-u, ne postoji volja da se u skupštinskoj proceduri donese ovakav zakon.

-"Vlast u RS strepi od donošenja ovog zakona i sve će učiniti da on ne bude usvojen u Narodnoj skupštini RS-a. Zato mi pokrećemo incijativu da se na referendumu izjasne građani da li su za ili protiv naše namjere da bude oduzeta nelegalno stečena imovina u RS", rekao je Tadić.

Govoreći o zakonu o ispitivanju porijekla imovine u RS, Govedarica je rekao da se u formi predloga zakon nalazi u skupštinskoj proceduri i da će najvjerovatnije biti odbačen, jer je vladin Sekretarijat za zakonodavstvo dao ocjenu da se radi o neustavnom zakonskom rješenju.

"Sekretarijat vlade za zakonodavstvo je u početku, kada je zakon bio u formi nacrta, konstatovao da je zakonsko rješenje koje smo uputili u skupštinsku proceduru u formi nacrta usklađen s ustavom, da bi nakon prečišćenog teksta i utvrđivanja prijedloga to odbacili i naveli da se radi o poboljšanom zakonskom rješenju u odnosu na nacrt, ali i da je, kako navode, i dalje neustavan", rekao je Govedarica.

Kako da se u početku da pozitivno mišljenje, pita Govedarica, a da nakon toga se konstatuje da nije usklađen s ustavom RS.

"Ja mogu samo da konstatiram da se ne radi o Sekretarijatu za zakonodavstvo vlade RS, neko o Sekretarijatu za zakonodavstvo Milorad Dodik", rekao je Govedarica.

On je pozvao šefa Sekretarijata za zakonodavstvo Vlade RS Stevu Ivančevića da podnese ostavku.

Govedarica je rekao da će, ako zakon bude odbačen, već na narednoj redovnoj sjednici parlamenta RS-a pokrenuti zakonsku proceduru o pokretanju incijative o raspisivanju referenduma.

"Za pokretanje ove incijative u NSRS potrebno je da je podrži 30 poslanika i ja očekujem da će ih biti više i da će je podržati i neki iz skupštinske većine", naveo je on.