Teške optužbe
5

SDS najavio podnošenje tužbe protiv ministra policije RS Dragana Lukača

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica demantovao je navode ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača da je Aleksandar Radić, kojeg sumnjiči za ispaljivanje zolje u centru Banje Luke, povjerenik SDS-a i čovjek od povjerenja ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Govedarica je kazao da obraćanje ministra unutrašnjih poslova RS podsjeća na slučaj Davida Dragičevića, odnosno konferenciju za medije MUP-a RS kojom je MUP manjeg bh. entiteta pokušao kvalifikovati krivično djelo bez nadležnog tužilaštva.

"Izvjesni Radić nije povjerenik SDS-a, isto kao ni moja osoba od povjerenja, a ni Dragana Mektića. Ja sam raspustio Općinski odbor SDS-a Čelinac imajući dovoljan broj razlog za takvo nešto. Podsjećam da sam 29. maja Dragana Mektića imenovao za povjerenika OO SDS-a u Čelincu. Izvjesni Radić nije povjerenik u Čelincu", rekao je Govedarica.

Istakao je da je Aleksandar Radić od 2015. godine član SDS-a i da ga nije učlanio ni Dragan Mektić, a ni Vukota Govedarica, već Goran Tubak koji je smijenjen s pozicije predsjednika OO Čelinac, a nakon toga i isključen iz SDS-a.

"Gospodin Lukač mora znati da je izrekao teške optužbe. On će zbog ovoga morati doći pred sud pravde RS. SDS će podnijeti tužbu za klevetu jer je Lukač rekao da je SDS teroristička stranka", kazao je Govedarica.

Istakao je da bi Lukač trebao podnijeti ostavku zbog svih dešavanja u RS-u, a prije svega zbog istupa koji se odnose na smrt Davida Dragičevića.

"Da li je tačno da je u to ubistvo umiješan vrh MUP-a RS? Na to pitanje Lukač treba odgovoriti. David nije bio ni narkoman, ni ubica, a ni kriminalac. To se na kraju ispostavilo. Lukač je pričao notorne neistine i zbog toga bi trebao odgovarati. Izbori su 7. oktobra i Lukač već sljedeće sedmice neće imati snagu da provodi malverzacije", rekao je Govedarica.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je da je MUP RS kriminalizovan i da ne treba uopće uzimati za ozbiljno izjave Dragana Lukača.

"Ovo je još jedna u nizu skandaloznih konferencija MUP-a RS. Ja ne vjerujem uopće u priču ministra Dragana Lukača. Vjerovat ću onog momenta kad bude podignuta optužnica. Mislim da je Lukač zloupotrijebio svoju poziciju i napravio glupost", rekao je Mektić.