BiH
0

SDS: Košarac ni ne zna da ne postoji Zakon o denacionalizaciji

FENA
Srpska demokratska stranka (SDS) upozorila je u petak šefa Kluba delegata Srba u Vijeću naroda RS-a Stašu Košarca da Zakon o denacionalizaciji ne postoji, pa je samim tim nemoguće pokrenuti njegove izmjene i dopune kao što on predlaže.

Delegati SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, krajem februara ove godine, su, kako se navodi u saopćenju SDS-a, spriječili da u parlamentarnu raspravu uđe Prijedlog zakona o restituciji BiH kojim se omogućava vraćanje nacionalizovane imovine, izemeđu ostalih, i Srpske pravoslavne crkve (SPC).

SDS naglašava da su poslanici i delegat te stranke u Parlamentarnoj skupštine BiH u prvom čitanju, odnosno predamandmanskoj fazi, podržali pomenuti Prijedlog zakona o restituciji, s očekivanjem da partije iz RS-a u fazi rasprave ulože amandmane na sporne članove zakona.

“Takav stav SDS-a podržale su i nevladine organizacije iz RS, koje zastupaju interese oštećenih u procesu nacionalizace imovine, ali delegati SNSD-a iz samo njima znanih razloga odlučili su da zakon ospore i pitanje denacionalizacije ostave neriješeno”, ističe SDS.

Košarac je u četvrtak kazao da će Klub Srba u Vijeću naroda RS-a zatražiti od srpskih klubova u domovima naroda parlamenata FBiH i BiH da zatraže izmjene zakona o denacionalizaciji, kako bi se omogućilo vraćanje imovine SPC-a u Sarajevu.