BiH
0

SDS i PDP osudili atmosferu teorija zavjera i pritisaka u RS-u

FENA
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednici SDS-a i PDP-a, Mladen Bosić i Mladen Ivanić, izrazili su zabrinutost za ekonomsko-socijalnu situaciju u kojoj se nalazi Republika Srpska te najavili vidove saradnje ovih dviju opozicionih stranaka.

Ta saradnja bit će prenstveno u entitetskom parlamentu, rečeno je nakon sastanka predstavnika ovih dviju stranaka.

Bosić je osudio i, kako je rekao, opću harangu u RS-u, koja je stvorena „teorijom zavjere da se spremaju pučevi i smjene, na osnovu planova i finansiranja iz inostranstva, a da su svi oni koji ne podržavaju mišljenja aktuelne vlasti i ukazuju na probleme, neprijatelji i strani plaćenici“.

"To je atmosfera pritiska, ne samo na političare opozicije nego i na medije, na koje se vrši neviđeni pritisak od aktuelne vlasti ne birajući riječi i stvararajući atmosferu linča u RS-u. Nedopostivo je da se u 21.vijeku, na osnovu teorija zavjera unutrašnjih i spoljnih neprijatelja, stvara atmosfera netolerancije i netrpeljivosti", kazao je Bosić i dodao da to podsjeća na vrijeme prije '90.godina iz "jednog drugog režima, kada su svi oni koji su bili disidenti, tadašnjoj komunističkoj vlasti, proglašavani za unutrašnje i vanjske neprijatelje."

Među ideologe takve postavke, naveo je "par retrointelektualaca" na političkoj sceni u RS-u, koji pokušavaju tu atmosferu iz prošlih vremena, da ponovo primijene na sadašnju u RS-u.

"Ne bih se iznenadio da u nekoj sljedećoj fazi, kao što je to bilo u prošlosti, predlože i otvaranje zatvora u RS-u za političke neistomišljenike i disidente", rekao je Bosić.

Predsjednici SDS-a i PDP-a su na današnjem sastanku u Banjoj Luci razmijenili mišljenja i o, kako je rekao Bosić, jednom vidu pritisaka međunarodne zajednice za konačno rješavanje presude „Sejdić-Finci“.

"Evidentno je da je međunarodna zajednica, prije svega EU, odlučila da pomogne da se riješi to pitanje i još jednom smo konstatirali da imamo zajednički prijedlog iz RS-a na koji način treba birati člana Predsjedništva BiH iz RS-a i ne vidimo nikakav razlog da to ne usvoje stranake iz FBiH", rekao je Bosić i dodao da je glavni problem u ovom trenutku što stranke iz FBiH nemaju zajednički stav o tom pitanju i to je razlog zašto je pitanje odluke "Sejdić-Finci" trenutno zakočeno.

Ponovio je protivljenje da se ta presuda veže za dublje promjene Dejtonskog sporazuma.

Bosić je naglasio da je razgovarano i o njihovom zakonu o ispitivanju porijekla imovine u RS-u, kao jednom od koraka za borbu protiv kriminala i korupcije, koji treba da se desi konačno i u RS-u i BiH.

I predsjednik PDP-a je ponovio da je stanje u RS-u loše i da aktuelna vlast ništa ne čini da to promijeni.

"Ocijenili smo da su političke prilike u RS-u postale jedna vrsta diktature u kojoj vlast sve one koji imaju drugačiji pogled od njihovog proglašava neprijateljima i to RS vraća značajno unazad. Dogovorili smo da se takvom pristupu moramo suprotstaviti", kazao je Mladen Ivanić navodeći da opoziciju nije strah od takvog prisupa vlasti i najavljući određene aktivnosti u narednom periodu.

Kada je u pitanju rješenje za odluku "Sejdić-Finci", i Ivanić je ponovio da imaju isto mišljenje, a na SDS-ov zakon o ispitivanju poriijekla imovine podnijet će i amandman da se imovina koju neki od političara ne prijavi, knjiži na RS.

Iz PDP-a će nastaviti traženje da se pojedini slučajevi sumnjivih privatizacija i drugih djela ispitaju, a predložit će i neke zakone koji imaju namjeru uvođenja više reda u plaćanja privrednih subjekata i o fiskalizaciji, čime će, kaže, pokušati raditi ono što ne čini vlast.

Najavili su ovakve sastanke opozicije i u narednom periodu.