{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDPBiH ponovo predložio donošenje zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine

F
11.3.2008. u 13:42
0
0
SDPBiH ponovo predložio donošenje zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine
0
SDPBiH ponovo predložio donošenje zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine
Socijaldemokratska partija BiH (SDP) uputila je ponovo u parlamentarnu proceduru, četvrti put, prijedlog zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine i očekuje da će o ovom zakonskom prijedlogu parlamentarna rasprava početi u roku od dva mjeseca.
Ovim zakonom predviđa se formiranje agencije za kontrolu i osiguranje prisilnog oduzimanja imovine stečene krivičnim djelima i upravljanje oduzetom imovinom. Ova agencija bi bila pod isključivom nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH.

Kako je na pres-konferenciji u Sarajevu pojasnio šef kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Jozo Križanović formiranjem ove agencije popunila bi se praznina koja postoji u ovoj oblasti.

Naime, pitanje oduzimanja nelegalno stečene imovine precizirano je postojećim Krivičnim zakonom i Zakonom o krivičnom postupku BiH.

Križanović, međutim, ističe da je praksa pokazala da ne postoje instrumenti koji bi pomogli istražnim organima da otkriju kanale i počinitelje kriminalnih djela te poduzimaju radnje na zamrzavanju i upravljanju nelegalno stečenom imovinom.

-Ovo bi bio jedan dobar zakon za BiH i njene građane, jer je procjena da više od 1,5 milijardi maraka danas kontrolira organizirani kriminal u BiH, ustvrdio je Križanović.

U SDP-u ističu da je stanje korupcije i kriminala u BiH alarmantno, uz podsjećanje da naša zemlja zauzima visoko mjesto među 50 država u svijetu po stopi kriminala i korupcije.

-Više od 500.000 penzionera u oba entiteta i Distriktu Brčko godišnje prime tri puta manje iznos penzije, nego kolika je procjena novca koji je otišao po ovim osnovama, a nije vraćen, naveo je zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Zlatko Lagumdžija.

On je optimističan kada je u pitanju podrška drugih političkih partija ovom zakonu. Smatra da sada postoji drugačija politička klima, u odnosu na prethodna tri puta kada je u državnom parlamentu bilo zaustavljeno donošenje ovog zakona.

Lagumdžija ocjenjuje da za donošenje zakona u ovom trenutku postoji više političke volje, nego je to bilo ranije.

On također ističe da je donošenje ovog zakona obaveza BiH u skladu s nizom međunarodnih dokumenata te jedan od zakonskih paketa neminovnih na putu BiH prema EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: