BiH
0

SDPBiH ponovo predložio donošenje zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine

FENA
Socijaldemokratska partija BiH (SDP) uputila je ponovo u parlamentarnu proceduru, četvrti put, prijedlog zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine i očekuje da će o ovom zakonskom prijedlogu parlamentarna rasprava početi u roku od dva mjeseca.

Ovim zakonom predviđa se formiranje agencije za kontrolu i osiguranje prisilnog oduzimanja imovine stečene krivičnim djelima i upravljanje oduzetom imovinom. Ova agencija bi bila pod isključivom nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH.

Kako je na pres-konferenciji u Sarajevu pojasnio šef kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Jozo Križanović formiranjem ove agencije popunila bi se praznina koja postoji u ovoj oblasti.

Naime, pitanje oduzimanja nelegalno stečene imovine precizirano je postojećim Krivičnim zakonom i Zakonom o krivičnom postupku BiH.

Križanović, međutim, ističe da je praksa pokazala da ne postoje instrumenti koji bi pomogli istražnim organima da otkriju kanale i počinitelje kriminalnih djela te poduzimaju radnje na zamrzavanju i upravljanju nelegalno stečenom imovinom.

-Ovo bi bio jedan dobar zakon za BiH i njene građane, jer je procjena da više od 1,5 milijardi maraka danas kontrolira organizirani kriminal u BiH, ustvrdio je Križanović.

U SDP-u ističu da je stanje korupcije i kriminala u BiH alarmantno, uz podsjećanje da naša zemlja zauzima visoko mjesto među 50 država u svijetu po stopi kriminala i korupcije.

-Više od 500.000 penzionera u oba entiteta i Distriktu Brčko godišnje prime tri puta manje iznos penzije, nego kolika je procjena novca koji je otišao po ovim osnovama, a nije vraćen, naveo je zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Zlatko Lagumdžija.

On je optimističan kada je u pitanju podrška drugih političkih partija ovom zakonu. Smatra da sada postoji drugačija politička klima, u odnosu na prethodna tri puta kada je u državnom parlamentu bilo zaustavljeno donošenje ovog zakona.

Lagumdžija ocjenjuje da za donošenje zakona u ovom trenutku postoji više političke volje, nego je to bilo ranije.

On također ističe da je donošenje ovog zakona obaveza BiH u skladu s nizom međunarodnih dokumenata te jedan od zakonskih paketa neminovnih na putu BiH prema EU.