BiH
43

SDP: Zbog navale fašizma, još žešće zagovarati temeljne vrijednosti ZAVNOBIH-a

Klix.ba
Foto: SDP
Foto: SDP
Svečana sjednica Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH, u povodu Dana državnosti BiH, održana je danas u Mostaru, gdje je ponovo skrenuta pažnja na agoniju grada u kojem se institucije države, njen Ustav i temeljna ustavna prava građana najdrastičnije krše i opsoravaju.

SDP BiH stanovništvu Mostara i južnog dijela BiH daje punu podršku u nastojanjima za zaštitom vlastitog dostojanstva i osiguranjem temeljnih ljudskih prava, poput prava na glas i izbor vlasti u skladu sa demokratskim principima.

"Smatramo da je temeljne vrijednosti ZAVNOBiH-a danas potrebno zagovarati i braniti jednako gorljivo, kao u najtežim vremenima fašističkih nasrtaja na našu državu. Radi se o vrijednostima koje predstavljaju temelj savremene BiH, zasnovane na antifašizmu, jednakopravnosti, te opredjeljenosti svih naroda za afirmisanjem stoljetne bh. državnosti", saopćeno je iz SDP-a.

Kako kažu, Mostar, grad simbol pluralne BiH, kao takav je ponovo izložen nasrtajima savremenih fašistoidnih ideologija, koje ovaj grad i njegove građane guraju u nove sukobe, obespravljivanja i poniženja.

"SDP BiH, kao najdosljedniji baštinik vrijednosti antifašizma i jednakopravnosti svih građana, očekuje od svih činitelja političkog života da, osim po deklarativnom opredjeljenju, konačno, praktično počnu dokazivati vlastiti antifašizam i državotvornost. Iako se vladajuće nacionalističke stranke javno formalno zalažu za antifašističke, a samim tim i evropske principe i vrijednosti, veličanje fašizma kroz imenovanja škola, ulica, mostova i drugih javnih objekata i institucija po ratnim zločincima, bilo iz posljednjeg ili iz Drugog svjetskog rata, jasno demantuje te navodne patriote, evropejce i antifašiste", navode iz SDP-a BiH.

Foto: SDP
Foto: SDP

Glavni odbor ove stranke pita Bakira Izetbegovića da li je licemjerno polagati vijence na spomenike palim antifašistima, dok u isto vrijeme SDA imenuje školu prema deklarisanom fašisti Mustafi Busuladžiću.

"Zagovaranje etničke podjele države BiH afirmisanjem zločinačkih pothvata iz skorije i dalje prošlosti, te očito saučesništvo u realizaciji tog projekta svih vladajućih struktura, predstavlja sramotnu izdaju države BiH i osnovnih antifašističkih vrijednosti na kojim je ona uspostavljena", stoji u saopćenju.

Nedavnu odluku Centralne izborne komisije BiH o suspenziji kandidata sa liste Inciijativa za Stolac, SDP BiH smatra preuranjenom i krajnje dvojbenom, na što ukazuje i činjenica da su članovi CIK-a BiH bili podijeljenjih stavova i pri glasanju u vezi sa navedenim činom.

"SDP BiH poziva sve organe, uključujući CIK BiH, Tužilaštva HNK-a i BiH da postupaju, prije svega, u skladu sa zakonima BiH, te da ne podliježu političkim uticajima u svome djelovanju", zaključuje u SDP-u.