Počelo izmještanje
32

SDP započeo pregovore o izdavanju zgrade nakon iseljenja Vlade FBiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Socijaldemokratska partija (SDP) započela je pregovore o izdavanju dijela zgrade u sarajevskoj ulici Alipašina, u kojoj je trenutno smještena Vlada Federacije BiH. Kako saznajemo, nakon iseljenja organa izvršne vlasti, SDP će prostor izdavati po komercijalnim cijenama.

Vlada Federacije BiH još uvijek nije obavijestila SDP da će od 1. septembra 2017. godine premjestiti sjedište izvršne vlasti iz zgrade SDP-a u zgradu Energoinvesta.

Riječ je o zvaničnoj odluci Vlade FBiH koja je već objavljena u Službenom listu FBiH i u kojoj stoji da će Federalna vlada uzeti u zakup poslovni prostor ukupne površine 2.054,00 m2.

Na drugoj strani, SDP je, kako saznajemo, već otpočeo pregovore o izdavanju dijela zgrade u kojima se nalazi Vlada FBiH, s tim što će ovaj put poslovne prostore izdavati po komercijalnoj cijeni, a ne za 10,65 KM, koliko je iznosila cijena kvadrata s uračunatim PDV-om Vladi FBiH.

Izvršna vlast već je počela izmještanje određenih stvari iz zgrade SDP-a koju će morati plaćati i narednih šest mjeseci s obzirom na to da je tako definisano ugovorom.

Podsjećamo, prvih šest mjeseci od useljenja Vlada FBiH neće plaćati nikakvu naknadu, a nakon toga će cijena zakupa mjesečno iznositi 36.000 KM.

Vlada FBiH će u zgradi Energoinvesta unajmljivati ukupno 2.054 kvadrata i imat će 10 parking mjesta. Cijena po kvadratu iznosi 17,55 KM s uračunatim PDV-om.

Treba istaći da će Vlada FBiH u adaptaciju zgrade Energoinvesta morati uložiti značajna sredstva. S pravom se nameće pitanje kako će se Vlada FBiH u zgradi Energoinvesta smjestiti u gotovo dvostruko manje prostora u odnosu na sadašnji smještaj (4.200 kvadrata i 38 parking mjesta), naročito ako uzmemo u obzir finansijske izdatke na mjesečnom nivou i neophodnu adaptaciju.