Traže obrazloženje
128

SDP: Za zloupotrebe u JP "Lokom" odgovornost mora snositi i Semir Efendić

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Informacija iz Tužilaštva KS da je među uhapšenima u akciji "Zadruga" direktor Javnog preduzeća "Lokom", čiji je osnivač Općina Novi Grad Sarajevo, podstakla je predstavnike SDP-a BiH da od načelnika Semira Efendića i SDA zatraže obrazloženje šta se dešava u firmi koja raspolaže milionskim budžetskim sredstvima.

"Ovo nije prvi skandal koji se veže za poslovanje firme 'Lokom', ali hapšenje njenog direktora, kap je koja je prelila čašu. Efendić i njegova SDA građanima duguju objašnjenje šta se dešava u ovoj kompaniji, koja se finansira novcem građana", stoji u saopćenju SDP-a BiH.

Istakli su kako su i ranije upozoravali da je "Lokom" pretvoren u SDA firmu za izvlačenje budžetskog novca, ali da ni SDA, kao ni Efendić, nisu smatrali da zbog toga javnosti trebaju položiti račune.

"Sada je jasnije zašto su i mijenjali Statut preduzeća kako bi zaposlili direktora sa srednjom stručnom spremom i zašto su stalno povećavana budžetska sredstva koja su se po raznim osnovama prebacivala Lokomu", navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

Naveli su da ih zato sada pozivaju da objasne je li novcem koji je izvlačen putem JP "Lokom" plaćana kampanja SDA.

"Ukoliko se pokaže da je 'Lokom' zloupotrebljavao podatke studenata i učenika, kako bi izvlačio budžetski novac, onda za to odgovornost, makar političku i moralnu, mora snositi i načelnik Efendić koji bi trebao podnijeti ostavku", saopćeno je iz SDP-a BiH.