Set mjera
37

SDP: Vlada spava, mi predlažemo smanjenje cijene benzina za 45 feninga

R. D.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Na konferenciji za medije Socijaldemokratske partije BiH predstavljene su mjere ove političke opcije za ublažavanje posljedica velikih poskupljenja.

Državni parlamentarac Saša Magazinović kazao je kako ekonomska kriza ne pogađa samo BiH, nego zemlje EU i one se na različite načine nose s krizom i pokušavaju zaštititi građane.

"Vlasti u BiH spavaju. Mi kao opozicija možemo uputiti ovaj prijedlog u proceduru, a danas je i pušten", naveo je Magazinović te kazao kako bi se po njihovom prijedlogu cijene benzina smanjile za 45 feninga.

SDP će u proceduru uputiti Izmjene Zakona o akcizama, Zakon o minimalnoj plati te Izmjene Zakona o PIO, a posebno se ističe dio o akcizama.

Damir Mašić, šef kluba zastupnika SDP-a u Parlamentu FBiH, naveo je da je klub ove stranke predložio zakon kojim se ograničava cijena marže na maloprodajne cijene nafte i naftnih derivata u FBiH.

"Imamo i zaključke da Vlada FBiH donese mjere kontrole rasta cijene osnovnih životnih namirnica te da konačno aktivira robne rezerve", naveo je Mašić.

Pokušali smo ublažiti cjenovni udar na građane u BiH, dodao je te kazao kako je SDP reagovao i na enormna poskupljenja koja je Elektroprivreda BiH nametnula privrednim subjektima.

"Nastavit ćemo insistirati, u martu očekujemo sjednice, na usvajanju Zakona o minimalnoj plati. Na kraju postavljam pitanje, šta radi Vlada FBiH u vezi sa svim ovim, šta radi Ministarstvo trgovine čiji je zadatak da vrši kontrolu kretanja cijena? Imamo Vladu koja spava, resornog ministra koji spava, premijera koji spava", zaključio je Mašić.