Kritike opozicije
37

SDP: Vlada HNK iza sebe ima tri godine nerada i zaslužuje Oscara za netransparentnost

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Socijaldemokratska partija BiH održala je konferenciju za medije u Mostaru, na kojoj je najviše bilo govora o stanju u sektoru zdravstva, a ponajviše netransparentnosti u trošenju novca kojim bi se mnogi problemi u ovoj oblasti mogli riješiti.

Edin Zagorčić, predsjednik Gradskog odbora SDP Mostar, kazao je kako ta politička opcija podržava zahtjeve ljekara koji traže svoj kolektivni ugovor i bolje uslove rada.

"Svjedoci samo da je ministar Opsenica davao određene izjave u kojima je kazao da imamo pet stotina radnika viška, a to nije opravdanje nego govori da nakon tri godine vlasti ministar evidentira stanje čiju odgovornost možemo pripisati ministarstvu i menadžmentima bolnica. Mi u SDP-u smatramo da treba podržati zahtjeve ljekara, da su to ljudi koji su u svoje obrazovanje uložili ogroman trud, novac i vrijeme te da su bitan segment društva. Zdravlje je najvažnije te im zbog toga dajemo bezrezervnu podršku", kazao je u uvodu Zagorčić.

Vesna Saradžić, zastupnica u Skupštini HNK, osvrnula se na izjave Gorana Opsenice, kantonalnog ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite.

"Čemu služe brojne tematske sjednice, čemu služe tačke dnevnog reda u Skupštini HNK koje su posvećene zdravstvu, jer iza svih tih sjednica stoje određeni zaključci koji su izgleda mrtvo slovo na papiru i nikoga ne obavezuju. Ministar je govorio kako kanton nema zdravstvenog inspektora, mi smo davno to prepoznali. Prošla je godina dana kako sam postavila poslaničko pitanje zašto nema inspektora. Odgovor ministarstva je bio da Vlada nije dala saglasnost", izjavila je Saradžić.

Kazala je i kako na dnevnom redu sutrašnje sjednice Skupštine stoji novo zaduženje za zdravstveni sektor, a da do sada nema informacija kako stojimo s ranijim zaduženjima.

Aner Žuljević, zastupnik u Skupštini HNK, govorio je o netransparentnosti u poslovanju Vlade i zahtjevima SDP-a o tom pitanju.

"Na kraju mandata ove Vlade možemo potvrditi da bi ona trebala dobiti Oscara za netransparentnost i to za životno djelo. Nismo dobili nijednu informaciju kada je riječ o trošenju novca", izjavio je Žuljević.

On je problematizirao posjetu Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH Ministarstvu finansija, koji je radio reviziju Budžeta za 2017. godinu, tražeći od ove institucije da u javnost iznese informaciju za koji period je rađena revizija.

"U slučaju da je revizija rađena samo do kraja devetog mjeseca, tražimo da se pošalje isti tim, da se izuzme cjelokupna dokumentacija, jer su se u posljednja tri mjeseca dešavali najveći transferi i pražnjenje budžeta. To je rađeno netransparentno i skrivano mjesecima da nije čak bilo objavljeno ni u Službenim novinama", bio je direktan Žuljević.

On je kazao da je vlada morala već ranije biti svjesna ovih problema u zdravstvu te da mu nije jasno zašto su išli u nepromišljena trošenja, umjesto da su to čuvali za ovu svrhu.

"Vrlo mali iznos novca je tu otišao u prave ruke, najviše je potrošeno na stranačke firme i udruženja. Veliki novac se troši na kupovinu političke ljubavi, jer nisu ostvarili ništa u ove tri godine da bi se mogli tim pohvaliti. Zdravstvo je postalo socijalni instrument politike, paušalno organizovano i dovedeno na nivo najveće improvizacije između doktora i pacijenta. Politika jednostavno treba skinuti šape sa zdravstva, treba da se obračuna sa svojim pipcima po bolnicama i da postavi sistem kako je to svugdje u svijetu", zaključio je Žuljević.

Na konferenciji najavljen je i novi krug pregovora za rješenje mostarskog izbornog problema i implementaciju presude Ustavnog suda.