BiH
55

SDP uz Sindikat: Nećemo podržati zakon koji brutalno degradira prava radnika

Klix.ba
Na sastanku predstavnika Saveza samostalnih sindikata BiH i Socijaldemokratske partije BiH, održanom danas u Sarajevu, predsjednici Sindikata i SDP-a BiH, Ismet Bajramović i Nermin Nikšić, potpisali su zajedničku izjavu kojom je osuđena odluka Vlade FBiH da pusti u parlamentarnu proceduru Zakon o radu koji nije usaglašen sa predstavnicima sindikata BiH.

Kako je saopćeno iz SDP-a, Prijedlog zakona o radu kojeg je predložila Vlada FBiH, predvođena sa SDA i HDZ-om, neće dobiti podršku Socijaldemokratske partije BiH.

Radi se o zakonu koji brutalno degradira prava radnika, slabi poziciju sindikata te u konačnici treba dovesti do smanjivanja plata radnika. To će kao jednu od prvih posljedica imati i urušavanje penzionog sistema u Federaciji BiH. Jasno je kako se radi o pripremi terena za lakšu rasprodaju državnih resursa, što je očito jedini cilj trenutne neodgovorne vlasti.

"Krajnje je neprihvatljiv način na koji je Vlada FBiH uopšte utvrdila prijedlog ovako bitnog zakona, ignorišući u potpunosti socijalni dijalog i kršeći sve poslovničke procedure kako bi zakon što prije došao na dnevni red Parlamenta Federacije BiH. Vlada koja je spremna kao svoj prvi potez u četiri mjeseca vlasti umanjivati prava radnika i pogodovati tajkunskim interesima pojedinaca, treba odmah da ode sa vlasti", kažu iz SDP-a.

Naglašava se da SDP BiH daje punu podršku opravdanim zahtjevima Saveza samostalnih sindikata BiH i najavljuje nastavak političke borbe protiv usvajanja ovakvog zakonu o radu, te smjeni trenutne vlasti.

"Nikada nećemo podržati zakon čiji je ključni motiv donošenja stvaranje pravnog okvira za lakše otpuštanje radnika, smanjivanje plata i drugih radničkih prava. Ko god tako nešto traži od vlasti BiH ne misli dobro ovoj zemlji", ističu u SDP-u.