Spriječiti nasilje
70

SDP uputio rezoluciju kojom se femicid tretira kao posebno krivično djelo

A. Ku.
Jasmin Imamović: Autor teksta rezolucije (Foto: I. Š./Klix.ba)
Jasmin Imamović: Autor teksta rezolucije (Foto: I. Š./Klix.ba)
Klub zastupnika SDP-a BiH uputio je u proceduru rezoluciju o sprječavanju svih oblika nasilja nad ženama i uznemiravanja žena u Bosni i Hecegovini.

U rezoluciji se, između ostalog, traži dosljedna primjena Ustava i zakona BiH, kao i međunarodnih deklaracija i konvencija, kao i izmjena Krivičnog zakona BiH kojom bi se definirao femicid kao posebno teško i opasno krivično djelo koje treba najoštrije sankcionirati.

Autor teksta rezolucije je Jasmin Imamović, zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH.

"Svjedoci smo kontinuiranog nasilja pojedinih muškaraca nad ženama, koje ovih dana doživljava eskalaciju i poprima najsvirepije oblike, pa čak i femicid, koji u BiH još nije definiran kao posebno krivično djelo. Nasilje nad ženama se mora zaustaviti", istakao je Imamović.

Da bi društvo dobilo adekvatne mehanizme za sprječavanje sve brutalnijeg nasilja nad ženama kaže da je potrebno izmijeniti Krivično zakonodavstvo i predvidjeti femicid kao posebno krivično djelo.

"BiH ne može dopustiti da žene budu žrtve samo zato što su žene i da za takve zločine počinioci ne budu osuđeni najstrožijom kaznom", zaključuje Imamović.