Kažnjenička politika
44

SDP tvrdi: Zajedno s partnerima u Vladi KS štitimo građane od SDA-ovog harača

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Sarajevo u potpunosti podržava Vladu KS u vezi poduzetih mjera da se amortizira SDA-ovog udar na građane Sarajeva povećanjem cijena plina, saopćeno je iz SDP-a.

"Vlada Kantona Sarajevo reagovala je socijalno osviješteno i odgovorno prema građanima, za razliku od Vlade FBiH i premijera Fadila Novalića koji povećanjem cijena plina odmah nakon uspostave nove Vlade KS kreće da kažnjava građane. Posebno je to zabrinjavajuće imajući u vidu da je plin energent koji drastično smanjuje zagađenost, pogotovo u Sarajevu, a SDA je uvela harač upravo na njega", saopćeno je iz SDP-a.

Odlukom o subvencioniranju razlike u cijeni Vlada KS pokazala je da ovim potezom spremna boriti za građane. SDP-ovi ministri učestvuju u ovoj borbi na strani građana, a pored toga je SDP zajedno sa BH blokom u Federalnom parlamentu pokrenuo preispitivanje Novalićeve odluke.

"Za SDP nema dvojbe da je ovo socijalni, ekonomski i privredni udar na građane. Sramotno je da SDA-ova Vlada FBiH pokazuje ovakvu agresiju prema građanima i ne razmišlja ni o egzistencijalnim ni o ekološkim posljedicama u Sarajevu", piše u saopćenju za javnost.

Kako kažu, SDP BiH nastavlja tražiti rješenje da se cijena gasa trajno revidira i prilagodi džepu građanina čija prosječna plata ne može podnijeti ovakav udar, a tek kako je ovo guranje preko ruba ljudi koji imaju minimalna primanja ili sa penzijama koje su još manje.

"Učinit ćemo sve da zaustavimo ovu kažnjeničku politiku SDA prema građanima", zaključuju iz SDP-a.