Predstavnički dom FBiH
1

SDP tražio povlačenje iz procedure "Mušićev zakon"

FENA
Izmjene federalnog zakona o povoljnijem penzioniranju ostale su u dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u Sarajevu, iako je poslanički klub Socijaldemokratske partije BiH tražio njihovo povlačenje iz procedure.

Vlada FBiH nije dala pozitivno mišljenje o tim izmjenama i ona priprema jedinstveno zakonsko rješenje o povoljnijim penzijama, obrazlagao je SDP, tražeći povlačenje.

Većina poslanika Predstavničkog doma odlučila je, međutim, da ove izmjene, koje je Parlamentu predložio delegat iz Doma naroda Zijat Mušić, ostanu u dnevnom redu.

Odobrene su već u Domu naroda 7. marta pa ako to danas učini i Predstavnički dom, mogu stupiti na snagu.

Uobličene u tekst koji je neformalno nazvan 'Mušićev zakon', izmjene se odnose na bivše pripadnike Vojske Federacije otpuštene iz službe 31. marta 2002. godine uz otpremninu od 10.000 KM.

Za njih Mušić predlaže pravo na povoljnije penzioniranje, koje trenutno uživaju njihove kolege otpuštene s otpremninom od po 6.000 KM.

'Mušićev zakon' odnosi se na 573 bivša vojnika pod uvjetom da su u momentu otpuštanja iz Vojske FBiH 31. marta 2002. godine imali 40 godina života i 20 godina radnog staža.

Za muškarce je propisao da su najmanje tri godine od tog staža stekli u vojsci, a za žene najmanje dvije godine.