Parlament FBiH
0

Raspravljat će se o prijevremenoj starosnoj penziji u FBiH

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnijim uvjetima u Federaciji BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio delegat Zijad Mušić, uvršten je u dnevni red devete redovne sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta, koja je u toku u Sarajevu.

Ishod te tačke dnevnog reda, pred zgradom Parlamenta od jutros čeka više od 150 pripadnika bivše Vojske FBiH otpuštenih iz službe 31. marta 2003. godine uz otpremninu od 10.000 KM.

Upravo se na njih odnose zakonske izmjene koje je predložio delegat Mušić, a nalažu da i oni dobiju pravo na povoljnije penzioniranje uz uvjet da su u momentu otpuštanja imali najmanje 40 godina života i 20 godina staža od kojeg određeni dio u Vojsci.

To pravo ranije su, također uz određene uvjete, ostvarili vojnici otpušteni iz službe prije, uz otpreminu od 6.000 KM.

Parlamentarnu raspravu o izjednačavanju prava ovih dviju kategorija bivših vojnika predlagač Mušić je tražio i na prošlosedmičnom zasjedanju, kada je dogovoreno da će biti na dnevnom redu prve naredne sjednice Doma naroda, današnje.

Mušićev prijedlog danas nije uvršten u dnevni red samo na osnovu tog usmenog dogovora već na osnovu rezultata izjašnjavanja svih delegata.

Izmjene zakona o povoljnijem penzioniranju nisu jedine naknadno unesene u ranije najavljeni plan rada ove sjednice.

To su i izmjene federalnih zakona o poljoprivredi te o poticajima u ovom sektoru,a njihov predlagač je Federalna vlada.