BiH
382

SDP traži vanredne izbore u BiH

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Maratonska sjednica Predsjedništva SDP-a završena je nakon skoro četiri sata zasjedanja. Povod za večerašnju sjednicu bili su protesti građana koji hitno traže usvajanje zakona o matičnom broju.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija kazao je da su građani na protestima pokazali demokratski kapacitet i nisu dozvolili da budu politički izmanipulisani. On je pozvao sve ljude koji rade u institucijama BiH da čuju glas naroda i ono što građani poručuju.

"Jasno je da je došlo do jednog razlaza politika koje su u predstavljane u Parlamentu BiH. Očigledno je da su na sceni bile politike koje su nastojale da izađu izvan Ustavom definiranih i politički dogovorenih okvira. Jasno je da politički predstavnici u Parlamentu i parlamentima širom BiH ne odražavaju ono što je bila volja naroda prije dvije i pol godine. Ko je koliko dobio a ko izgubio, to sada više niko ne može izmjeriti", kazao je Lagumdžija.

On je pozvao sve stranke na usvajanje izmjena Ustava BiH i Izbornog zakona koji otvara put ka prijevremenim izborima.

"Ne smijemo dozvoliti da imamo takav ustavni i zakonski okvir u kojem, kad građani očigledno smatraju da treba dođi do promjena, da se one ne mogu napraviti. Pozivamo sve parlamentarce da zasjedaju dok se zakon o jedinstvenom matičnom broju ne usvoji. Niko nema pravo da se ponaša kao da ga to ne interesuje", dodao je lider SDP-a.

"Ljudi su s pravom nezadovoljni. Pitanje JMB je samo povod za nezadovoljstvo koje je dublje. Ljudima treba dati šansu da izaberu one koji će ih predstavljati. Pozivam šestorku, sedmorku... da usvojimo ustavne izmjene i izmjene Izbornog zakona koje omogućuju da Parlament može u situaciji kada Vijeće ministara ne radi po automatizmu zakazati nove opšte izbore u BiH", kazao je Lagumdžija.

Na naš upit zašto SDP ne napusti vlast za koju je kazao da je neučinkovita, Lagumdžija je kazao da su i o tome razmišljali.

"Prva opcija je bila da izađemo iz Vijeća ministara. Ali šta će se desiti ako to uradimo. Kad izađemo iz VM ono tek tada nema kapacitet. Zamjenici koji neće da dolaze na posao preuzimaju posao. Da smo normalna država mi bismo izašli iz ovog Vijeća ministara. Ali, pošto nismo normalna država, mi čuvamo njene institucije u namjeri da država bude normalna. Ako je SDP problem, neka nam obećaju da će glasati za izmjene Ustava BiH i zakona koji će omogućiti prijevremene izbore, a SDP se tada može povući, nije nikakav problem", kazao je Lagumdžija.

On je predložio nadležnim službama da naprave analizu koja će odgovoriti na pitanje sigurnosnih problema. On je pozvao i Predsjedništvo BiH da aktivno uzmu ulogu u donošenju odluka koje su vezane za ulazak Hrvatske u EU i refleksija na našu zemlju.

Čelni čovjek SDP-a govorio je i o tromjesečnoj bebi Belmini koja hitno treba ići na liječenje u Njemačku.

"Mi smo između ostalog zadužili naše ljude, ministra zdravstva FBiH i zamjenika ministra civilnih poslova, da završe taj posao i oni će to uraditi", dodao je Lagumdžija.

Zastupnici iz RS-a su poručili da ne žele učestvovati u sjednicama nakon svega što se dešavalo proteklih dana ispred zgrade Parlamenta BiH jer, kako su kazali, nisu sigurni u Sarajevu.

"Ja i Predsjedništvo SDP-a se ne slažemo sa tim. Današnji protesti su pokazali da postoji sigurnosni kapacitet kada su u pitanju institucije koje su radile na čuvanju institucija BiH. Danas se niko nije osjećao ugroženim u zgradi Parlamenta", dodao je Lagumdžija.

On je dodao da su privremenom odlukom djeca dobila stalni matični broj.

"Najvažnije je da ova država nije privremena i to se neće desiti", dodao je lider SDP-a.