{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDP traži poništavanje i ponavljanje izbora na pojedinim biračkim mjestima

A
12.10.2014. u 21:32
115
70
SDP traži poništavanje i ponavljanje izbora na pojedinim biračkim mjestima
115
 
Potpredsjednica Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Lidija Korać je večeras, sat vremena nakon zatvaranje birališta, zatražila poništavanje izbora na biračkim mjestima gdje su, prema njenim riječima, evidentirane povrede izbornog procesa.
Ona je rekla kako je u dva obraćanja Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) saopćila kako nije bilo nepravilnosti, odnosno da su sve nepravilnosti tehničke naravi. 

"Dogodile su se velike nepravilnosti na velikom broju mjesta. Zabilježen je nedostajući broj glasačkih listića na određenom broju biračkih mjesta. Stav SDP-a je da se poništi glasanje na tim mjestima. Sve to baca sumnju na izborni proces na tim glasačkim mjestima. Nedostatak listića podsjeća na bugarski voz", rekla je Korać i dodala da nije moguće ispraviti nedostatak glasačkih listića, već jedino ponišitit izbore na tom glasačkom mjestu. 

Potpredsjednica SDP-a je rekla da su zabilježene aktivnosti koje se nisu ranije dešavale. 

"Situacija da su osobe s pištoljima dolazile na mjesta i prijetile na biračkom mjestu u Podveležju. U Livnu je predsjednik biračkog odbora ubacio 50 listića u kutiju. Očekivali smo da to mjesto bude zatvoreno", rekla je Korać i apelovala da se učini sve da slobodna volja birača bude ispoštovana.

Ona je naglasila da se s manjkom glasačkih listića može otvoreno posumnjati u izborni proces u jednom njegovom dijelu i sumnjati u rezultate izbora. 

"Do sada nismo dobili odgovor šta se dešava s glasanjem iz inostranstva, sa listićima koji su dostavljani na jednu adresu i da li su građani u dijaspori mogli slobodno glasati", rekla je Korać.

Ona je rekla da SDP očekuje da nadležene institucije reagiraju, ali da izbori budu poništeni i ponovoljeni na tim mjestima, a ne da kažu da to ne utječe na proces.

Istakla je da sve ove nepravilnosti dokumentovane. 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: