Neizvjesna odluka
1.3k

SDP traži od Denisa Bećirovića da prihvati kandidaturu za Predsjedništvo BiH

Klix.ba
Denis Bećirović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Denis Bećirović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, koja je održana u utorak, nekoliko članova ovog izvršno-političkog organa stranke zatražilo je od Denisa Bećirovića da prihvati kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, saznaje Klix.ba.

Predsjedništvo SDP-a nakon sjednice saopćilo je da građanski blok u Bosni i Hercegovini može ukupno imati maksimalno tri kandidata za Predsjedništvo BiH, uključujući Željka Komšića, predsjednika Demokratske fronte (DF), kao zajedničkog kandidata iz reda hrvatskog naroda.

Na jednoj od tačaka dnevnog reda stranački funkcioneri dotakli su se i općih izbora u BiH, a nekoliko članova Predsjedništva SDP-a otvoreno je zahtijevalo od Denisa Bećirovića da prihvati kandidaturu za člana Predsjedništva BiH, što Bećirović nije odbio, a ni prihvatio.

Inače, na nedavnom skupu SDP-a u Tuzli gdje je predstavljen nacrt "Plana 10" predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a TK Enver Bijedić javno je podržao Bećirovićevu kandidaturu za člana kolektivnog šefa države.

SDP BiH proces kandidovanja za predstojeće izbore započinje 24. februara kada će se održati sjednica Glavnog odbora SDP-a na kojoj će biti usvojen Pravilnik po kojem će svi članovi SDP-a moći predlagati kandidate.

Podsjećamo, kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda već je najavio predsjednik DF-a Željko Komšić. Na izborima bi se lično mogao ponovo kandidovati i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji insistira na izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH prije raspisivanja izbore.

Za sada je izvjesno da će jedan od kandidata za člana Predsjedništva iz RS-a biti predsjednik RS-a Milorad Dodik, a vjerovatno i aktuelni član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ili ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Što se tiče bošnjačkih političara, samo je pitanje dana kada će SDA saopćiti da je njihov kandidat za člana Predsjedništva BiH trenutni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Kao potencijalni kandidat spominjao se i član Kolegija Doma naroda PSBiH Safet Softić, ali se navodno od ove ideje odustalo zbog slabe podrške i popularnosti Softića.

Analitičari očekuju da se i ove godine u utrku za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda uključi i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.