Saopćenje
120

SDP traži neopozivu ostavku Seada Jakupovića zbog izostanka reakcije u Prijedoru

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje SNSD-ovo vrijeđanje žrtava najtežih ratnih zločina počinjenih u Prijedoru i njegovoj okolini 1992. godine koje se desilo u Skupštini grada Prijedora.

Bijele trake koje su morali nositi Bošnjaci i Hrvati Prijedora 1992. godine, sudski i istorijski su utvrđena činjenica i ostat će vječna sramota svih koji su učestvovali u tom zločinačkom poduhvatu. Niko nema pravo negirati zločin i zabraniti porodicama žrtava da obilježavaju njihovo stradanje, navodi se u saopćenju SDP-a.

"Uvrede upućene od odbornika SNSD-a ispod svakog su nivoa. Očigledno je da ova stranka građanima nema ništa za ponuditi, osim nacionalističkog širenja mržnje prema bošnjačkim i hrvatskim povratnicima u Prijedoru. Istina o zločinima u ovom gradu je odavno poznata i nikakve isprazne nacionalističke retorike neće promijeniti činjenicu da je u Prijedoru počinjen jedan od najvećih zločina nad Bošnjacima i Hrvatima u proteklom ratu", navode u SDP-u.

Iz ove partije ističu da relativizacija zločina nije način napretka i pomirenja.

"Pozivamo predstavnike političkih stranaka da u skupštinskim klupama ničim ne doprinose stvaranju nestabilne političke situacije u Prijedoru niti bilo gdje drugo u BiH. Krajnje je vrijeme da se istina prihvati i da se svi zajedno u BiH okrenemo izgradnji bolje budućnosti za sve građane."

Za SDP BiH je neprihvatljiv izostanak adekvatne reakcije predsjedavajućeg Skupštine grada Prijedora Seada Jakupovića, posebno imajući u vidu da je i sam bio žrtva zločina i zatočenik logora Omarska i Manjača.

"Zbog svega navedenog, SDP BiH javno poziva Seada Jakupovića da bez odlaganja podnese neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Skupštine grada Prijedora. SDP BiH će, zbog djelovanja koje je suprotno našim suštinskim opredjeljenjima, provesti odgovarajući unutarstranački postupak", navodi se u zaključku.