Negiranje zločina
101

Jakupović: Osuđujem Kabićev govor, čitao sam da su Bošnjaci nosili bijele trake u Prijedoru

D. Be.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Šef kluba SNSD-a u Skupštini Općine Prijedor Dragoslav Kabić jučer je negirao da su Bošnjaci 1992. godine u tom gradu nosili bijele trake te pozvao da se sankcionišu organizatori događaja kojim se 31. maja obilježavaju zločini. Takav govor je izazvao negodovanje odbornika iz reda bošnjačkog naroda koji su ubrzo zatim i napustili salu.

Predsjednik Skupštine Općine Prijedor Sead Jakupović, inače član Socijaldemokratske partije BiH, naišao je na brojne osude odbornika iz reda Bošnjaka jer je dozvolio Kabiću da održi takav govor.

Jakupović je za Klix.ba kazao da je nekoliko puta pokušao zaustaviti Kabića u njegovom izlaganju te da je uspio s obzirom na to da SNSD-ov odbornik ima još mnogo toga za reći.

On je osudio Kabićev govor te istakao da je kao građanin Prijedora i neko ko je preživio pakao logora Omarske i Manjače i svega što se desilo u tom gradu, potresen činjenicom da je već počela ružna predizborna kampanja.

Ipak, odbornici iz reda bošnjačkog naroda zamjerili su Jakupoviću što je uopće dopustio da se u sali Skupštine naglas negiraju zločini, a zatim onemogućio Bošnjacima da reaguju pozivajući se na poslovnik.

"Osim izjave da Bošnjaci u Prijedoru 1992. nisu nosili bijele trake, izjavili su da su bijele trake postojale, ali da su ih nosili pripadnici Vojske RS da bi se razlikovali, navodno, od nekih drugih formacija. To je grubo izvrtanje istine i uvreda za žrtve", kazao je za Klix.ba Mirsad Duratović, preživjela žrtva iz Prijedora i odbornik u Skupštini grada.

S druge strane, predsjednik Skupštine Općine Prijedor Sead Jakupović ističe da je bila riječ o aktivnom času te da prema poslovniku nisu dozvoljene replike.

"Kabić je zloupotrijebio čitavu priču, ali je sačekao da svi završe i posljednji se prijavio za riječ. Ja sam na kraju na neki način osudio njegovo ponašanje. Da sam išao dalje u tu priču i dozvolio da se nastavi, iako prema poslovniku nema replike na odbornička pitanja, moglo je drugačije završiti. Tu bi se otvorila lavina drugih stvari. Bilo bi strašno i Bog zna kako bi završilo. Preuzeo sam na sebe tu odgovornost", rekao je Jakupović i dodao da se uvijek trudio da se u Prijedoru stvori normalna klima za sve građane i povratnike.

Jakupović ističe da mu nije poznato zašto je SNSD-ov odbornik Kabić pokrenuo priču o negiranju bijelih traka.

"Ja sam uvijek bio na obilježavanju bijelih traka. U Prijedoru su bila strašna događanja, od logora, silovanja do ubijanja. Kada se počeo obilježavati Dan bijelih traka to je došlo do evropskog nivoa. Smatram da i ubuduće treba na jedan dostojanstven način obilježiti Dan bijelih traka, ali i da svi na svoj način obilježavaju određene datume", smatra Jakupović.

On smatra da u politici svi trebaju imati širinu kako bi jedni druge poštovali i uvažavali.

"Vjerujem da ćemo imati snage da svi u narednom periodu ponovo sjedimo zajedno u skupštinskim klupama, ali i van njih", dodao je Jakupović i dodao da sve normalno i lijepo funkcioniše kada nije izborna godina.

Na pitanje da li su Bošnjaci nosili bijele trake 1992. godine i da li je Kabić izvrnuo činjenice, s obzirom na to da je rekao kako su Vojnici RS nosili bijele trake kako bi se razlikovali od drugih formacija, a ne Bošnjaci, Sead Jakupović odgovara:

"Čitao sam da je tako bilo. Imaju dokumenti gdje je to objavljeno, ali nisam bio akter tih događanja. Vjerovatno jeste. Ne branim Kabića niti njegove izjave i mislim da nisu korektne."

Jakupović je pozvao sve stanovnike Prijedora da i ubuduće žive u međunacionalnoj toleranciji i suživotu.