Sporna nabavka
2

SDP traži hitnu reakciju SIPA-e i Tužilaštva zbog "pokretne bolnice"

D. Be.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović zatražio je od Tužilaštva Republike Srpske i Državne agencije za istragu i zaštitu hapšenje Radovana Viškovića i sve ostale uključene u proces sporne nabavke tzv. mobilne bolnice po osnovu ranije podnesene krivične prijave.
Podsjećamo, GO SDP BiH Banja Luka je ovu krivičnu prijavu podnio još 29.04.2020. godine.

"Tražim javno od Tužilaštva RS-a i Državne agencije za istrage i zaštitu da na osnovu podnesene krivične prijave za nezakonitu nabavku mobilne bolnice pristupe svim istražnim radnjama i odmah liše slobode predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića kao i v.d. direktora Instituta Javnog zdravstva Republike Srpske Branislava Željkovića, kao i sve ostale koji su uključeni u spornu nabavku", naveo je Mijatović.

On smatra da je potpuno jasno da su današnjom odlukom o raskidu ugovora za nabavku predmetne bolnice sami akteri potvrdili krivično djelo, te postoje svi uslovi za privođenje istih.

"Očekujemo, stoga, promptnu reakciju Državne agencije za istrage i zaštitu“, naveo je Mijatović.

S druge strane član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Doboju da raskidom ugovora o kupovini mobilne bolnice Republika Srpska neće imati nikavu štetu jer će uplaćeni novac biti vraćen.

"To samo govori da Republika Srpska nije kalkulisala s tim. Dakle, sam prekid tog ugovora je zbog stvorene atmosfere da se neuvažavaju složene okolnosti pod kojim je bila izvršena nabavka. Krizni štab je raskinuo ugovor i sve će biti vraćeno u prvobitno stanje", rekao je Dodik.

Kada je riječ o tvrdnjama opozicije da su raskidom ovog ugovora ostvarene neke pobjede, Dodik je poručio da se pobjede ostvaruju na izborima, a ne borbama koje oni izmišljaju i koje sami sa sobom vode pokušajući da pokažu kako je nešto bilo problematično.

"U suštini sav problem je u činjenici da procedure koje je smo trebali sprovesti kroz Agenciju za lijekove BiH su užasno spore. Činjenica je da se oprema nalazi na carinskim terminalima u Gradišci, ali ne može da bude ocarinjena jer fali ta saglasnost i očigledno je da Agencija za lijekove nije bila spremna da radi brzo i prati sve što je neophodno", pojasnio je Dodik.