BiH
20

SDP: Srebrenica se upotrebljava u dnevno-političke svrhe

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Srebrenica za Socijaldemokratsku partiju (SDP) BiH predstavlja najveći simbol stradanja, mjesto gdje je učinjen genocid nad nedužnim narodom i upravo zbog toga što smo svjesni šta predstavlja ovaj grad, smatramo da se pitanje Srebrenice konačno mora prestati zloupotrebljavati u dnevno-političke svrhe, kao i u svrhu stranačke i personalne promocije, ističe se u subotu u saopćenju ove partije.

U tome, kaže se dalje u saopćenju SDP-a, uvjerili smo se i ovih dana, prednjači SDA koja, kada govorimo o poslijeratnom periodu, snosi najveću odgovornost za situaciju u kojoj se trenutno nalaze Srebreničani i Srebrenica.

"Poznato je da je upravo ta stranka svih ovih godina bila ključni politički faktor u Srebrenici, opštini koja je i pored velikih donacija iz godine u godinu bivala sve siromašnija i besperspektivnija, a čiji su građani zbog toga donosili odluku da svoj život organizuju u drugim mjestima, u glavnom u Federaciji BiH. Te aktivnosti su vrlo često bile ohrabrivane, a u određenim slučajevima i organizovane, upravo od strane ljudi iz SDA kojima su tada bili važniji glasovi Srebreničana u nekim općinama u FBiH nego u samoj Srebrenici, ističe SDPBiH te dodaje da se danas vide posljedice takve politike.

U prilog tome, navodi SDP, govori i činjenica da najistaknutiji politički kadrovi SDA sa područja Srebrenice, kao i njihove porodice, godinama ne žive u Srebrenici, kao ni na području RS-a, ali ih to ne sprječava da vrlo često na tragediji Srebrenice skupljaju jeftine političke poene, šaljući «patriotske» poruke iz svojih domova u Sarajevu, Tuzli i drugim gradovima.

"Time zapravo pokazuju da je Srebrenica za njih samo alat za političku manipulaciju i lični prosperitet. Zahtjev za prolongiranje izbora u Srebrenici, najava bojkota izbora, kao i zahtjev za posebnim statusom Srebrenice samo nekoliko dana pred zakazivanje lokalnih izbora predstavlja najnovije političko manipulisanje Srebrenicom od strane SDA, sa krajnjom namjerom da, koliko god je to moguće, prikriju svoju ogromnu odgovornost za poslijeratno uništavanje Srebrenice i Srebreničana. Ipak, vrhunac licemjerja predstavlja poziv SDA da se, ovoga puta zbog pitanja Srebrenice, blokira usvajanje budžeta države Bosne i Hercegovine. U nedostatku drugih argumenata koristiti Srebrenicu za obaranje državnog budžeta je u najmanju ruku degutantno. Neusvajanje budžeta predstavljalo bi težak udarac za Bosnu i Hercegovinu i teško bi uopšte bilo predvidjeti posljedice za Institucije BiH i državu u cjelini koje bi mogle nastati zbog još jedne godine bez budžeta", upozorava SDP.

S druge strane, SDP ističe da ima puno razumjevanje za stav SBB-a i SBiH u vezi neprihvatanja budžeta Bosne i Hercegovine, budući da se radi o opozicionim strankama koje imaju puno pravo na takvu vrstu kritike.

Na kraju, SDP ističe svoju podršku Srebreničanima koji se iz Srebrenice politički bore za ovu lokalnu zajednicu i nudi im svu svoju pomoć u toj borbi.

Istovremeno, SDP poziva sve one koji smatraju da na taj način mogu i žele pomoći, da za svoje mjesto prebivališta izaberu Srebrenicu. I u tome je SDP spreman pružiti podršku.

SDP još jednom ističe svoju spremnost za zajedničkim apelom sa svim drugim strankama, ali i individualno šalje poziv institucijama međunarodne zajednice da još jednom razmotre mogućnost svog uključenja u rješenje pitanja izbora u Srebrenici time što bi pomogli da se i ovi izbori održe prema pravilima koja su važila 2008. godine, saopćeno je iz Centra za informisanje SDPBiH.