|

SDP: SNSD-ovi zahtjevi u Hercegovini su smiješni i strašni

SDP: SNSD-ovi zahtjevi u Hercegovini su smiješni i strašni
6
R. D.
11.11.2019. u 09:15
16
komentara
6

dijeljenja
SDP: SNSD-ovi zahtjevi u Hercegovini su smiješni i strašni Zastupnici SDP-a u Skupštini HNK (Foto: R. D./Klix.ba)
Na SNSD-ove zahtjeve da bi ova politička stranka trebala dobiti ministarsko mjesto namijenjeno srpskom narodu u novoj Vladi HNK reagovali su iz Socijaldemokratske partije BiH.
Iz SDP-a kažu kako se ponovo potencira priča o autentičnim Srbima i SNSD-u, kao jedinom i istinskom zaštitniku svega što nosi prefiks "srpski", uz komentar - da nije strašno, bilo bi smiješno."Smješno, jer bi morali znati, kad se već bave politikom, da su, za početak, trebali učestvovati na posljednjim Opštim izborima, preći izborni prag i tada izražavati želje i postavljati uslove svojim koalicionim partnerima. SNSD nije učestvovao na izborima u HNK 2018. godine, ili možda jeste, a da ne znamo. A strašno, jer je ovdje znak jednakosti između autentičan i fašistički. Poznata su kroz istoriju prebrojavanja čistokrvnih. SNSD bi da drži kantar za mjerenje nacionalne pripadnosti, određuje ko je veći, a ko manji Srbin i, sutra, ako uspije, da to ugradi u Ustav i Izborni zakon", kažu iz SDP-a.

Nastavljaju kako "ti isti zaštitnici" svog naroda, ne dopuštaju da Srbi budu konstitutivni u HNK.

"Upravo je 'autentični' SNSD glasao u Parlamentarnoj skupštini BiH protiv inicijative koja poziva da se osigura konstitutivnost Srba u četiri kantona u Federaciji BiH. Veoma dobro znaju u SNSD-u šta je 'autentični predstavnik', zato toliko i insistiraju na tome. Znaju da je to predstavnik po mjeri vladajućih i dobro oprobana metoda za eliminisanje nepodobnih. Zbog te 'autentičnosti', nacionalizama i ekstremizama, su i izbačeni iz Socijalističke internacionale", zaključili su iz Klupa zastupnika SDP-a u Skupštini HNK.

SDP u Skupštini HNK ima Vesnu Saradžić, zastupnicu iz reda srpskog naroda. U Klubu Srba djeluje još i Zora Dujmović iz HDZ-a.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...