Potvrđeno za Klix.ba
98

SDP, SDBiH i PDA uz tri zastupnika iz vlasti pripremaju rušenje SDA-ove vlade u Tuzli

A. K.
Zastupnici u Skupštini TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Zastupnici u Skupštini TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzlanski kanton bi u narednim danima mogao doživjeti rekonstrukciju vlasti, s obzirom da opozicioni zastupnici u kantonalnoj skupštini aktivno rade na formiranju nove većine. U njoj bi se, kako je potvrđeno za Klix.ba, trebala naći i tri zastupnika koja su u aktuelnoj vlasti, a pregovori su u završnoj fazi.

Kako je potvrđeno za Klix.ba iz više izvora, ovih dana se u Tuzlanskom kantonu vrše intenzivni razgovori članova Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata BiH (SDBiH), Pokreta demokratske akcije (PDA) i nezavisnog zastupnika u kantonalnoj skupštini Jakuba Suljkanovića.

Razgovori teku u smjeru formiranja nove skupštinske većine, u kojoj bi se pored ovih 15 zastupnika trebala naći i najmanje tri koja pripadaju trenutnoj aktuelnoj većini, a koju predvodi SDA.

"Okosnica nove većine su stranke Trojke predvođene SDP-om, PDA i SDBiH. Oko toga će se okupiti još jedan broj zastupnika iz aktuelne većine te će oni najvjerovatnije djelovati u bloku skupa s nama Socijaldemokratima i Jakubom Suljkanovićem koji je veoma blizak našoj politici. Mi smo u odmaklim razgovorima vezano za izradu programa za uspostavu nove skupštinske većine i nove Vlade Tuzlanskog kantona. U tom pravcu, mogu potvrditi da ćemo imati stabilnu većinu, odnosno dovoljan broj ruku kojima ćemo svoje namjere provesti do kraja", kazao je za Klix.ba Husein Tokić, predsjednik SDBiH.

Izrada programa trenutno je u završnoj fazi, a prema Tokićevim riječima, smjena aktuelne Vlade TK na čijem čelu se nalazi SDA-ov premijer Irfan Halilagić, mogla bi uslijediti u narednih sedam ili osam dana.

"Mi ćemo se kroz program rada posvetiti velikim projektima i investicijama, koji su neophodni Tuzlanskom kantonu. Na prvom mjestu tu je riječ o cestogradnji jer je poznato da u našem kantonu, koji je najmnogoljudniji u FBiH i plaća najveći procenat akciza i poreza, od ratnog perioda do danas, nije izgrađen nijedan metar autoceste. Pokušat ćemo napraviti sinergiju između državnog, federalnog i kantonalnog nivoa vlasti te doći do realizacije velikih infrastrukturnih projekata", navodi Tokić.

Fokus svoga rada, kako navodi Tokić, nova vlast će usmjeriti i ka Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, koji se nalazi u brojnim problemima.

Kako kaže naš sagovornik, nedopustivo je da jedna takva respektabilna zdravstvena ustanova bude pretvorena u kantonalnu bolnicu.

U tom kontekstu će svoje snage usmjeriti na pronalasku zajedničkog jezika između federalnog i kantonalnog nivoa te konačnog postizanja dogovora u vezi s funkcioniranjem UKC-a Tuzla.

"Također, posebna pažnja će biti usmjerena na rješavanje problema koji trenutno muče Međunarodni aerodrom u Tuzli. Smatramo da postoje rješenja vezano za povratak određenih avioprijevoznika, jer je to veoma važno, ne samo za turizam, već i naše privrednike te dijasporu koja je ranije imala lakšu komunikaciju sa BiH", dodaje Tokić, koji obnaša i funkciju predsjednika Kluba zastupnika SDBiH u Skupštini TK.

Nova vlast, prema dosad utvrđenom smjeru djelovanja, trebala bi nastaviti s realizacijom socijalnih programa, poput mjera iz 2022. godine u čijem su kreiranju također učestvovali, zatim porodiljskih naknada, pomoći penzionerima sa najnižim primanjima, uz povećanje izdvajanja finansijskih sredstava za povratak te podršku manje razvijenim općinama.