Skupština KS
205

SDP Sarajevo: Smiljana Viteškić će krivično odgovarati zbog zakazivanja sjednice

A. P.
Smiljana Viteškić (Foto: H. M./Klix.ba)
Smiljana Viteškić (Foto: H. M./Klix.ba)
Sjednica koju je za danas zakazala Smiljana Viteškić, SDA-ova dopredsjedavajuća Skupštine KS, je nelegalna i nezakonita sjednica, zbog čega će se prema njoj pokrenuti i krivična odgovornost, poručili su iz Kantonalnog odbora Sarajevo Socijaldemokratske partije.
U saopćenju za javnost su dodali da je Viteškić "neovlašteno i nezakonito zakazala sjednicu sa pozivom bez pečata i bez saglasnosti kolegija skupštine".

Ističu da je u cijelom slučaju posebno interesantna "tolika žurba SDA, DF i SBB, ali i evidentna 'obaveza' koju Smiljana Viteškić ima prema SDA".

"U narednom periodu cjelokupna javnost će konačno saznati da li i kako SDA štiti od istraga u vezi sa nezakonitim usvajanjem regulacionog plana Stup 2 te njene uloge u svojstvu Predsjedavajuće opštinskog vijeća Ilidža kada je svojim potpisima legitimirala Memićeve mutne radnje u vezi sa Tibrom. Također, javnost će saznati u kojim javnim kantonalnim preduzećima i ustanovama su joj zaposleni najuži članovi porodice, i to upravo od strane SDA kadrova", navode u saopćenju.

SDP poručuje da zajedno sa svojim partnerima neće dozvoliti da se brutalno krše procedure, poslovnik, zakoni i Ustav samo zato što se "nekome žuri i što je dobio zadatak da to mora završiti do Nove godine".

Podsjetimo, za danas u podne nova većina zakazala je sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo, ali još nije sasvim izvjesno da li će ona biti održana. Sjednica bi na dnevnom redu trebala imati smjenu Elmedina Konakovića.

Konaković je funkciju predsjedavajućeg Skupštine KS prepustio Danijeli Kristić, a u SDA smatraju ova rotacija urađena mimo pravila i poslovnika te najavljuju kako će novi predsjedavajući Skupštine KS biti Mirza Čelik.