Smjena Konakovića?
37

Nova većina zakazala sjednicu Skupštine KS, ali je upitno hoće li biti održana

M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo koju je sazvala i organizuje nova većina u ovom kantonalnom tijelu trebala bi biti održana danas u podne u Sarajevu. Očekuje se i dolazak zastupnika stare većine koji su najavili da će prekinuti zasjedanje nazvavši ga nelegalnim.
Sjednicu je najavio Mahir Dević, šef Kluba Stranke demokratske akcije u Skupštini Kantona Sarajevo, koji je rekao kako će danas biti izglasana smjena Elmedina Konakovića koji je funkciju predsjedavajućeg Skupštine KS prepustio Danijeli Kristić.

Dević je upozorio kako je ova rotacija urađen mimo pravila i poslovnika te najavio kako će novi predsjedavajući Skupštine KS biti Mirza Čelik.

Nova većina odlučila se za zakazivanje sjednice nakon što je Kolegij Skupštine KS zaključio da nije opravdan karakter hitnosti zakazivanja sjednice te da je ista nelegalna i nezakonita sjednica, zbog čega će se poduzeti pravne radnje i pokrenuti krivična odgovornost dopredsjedavajuće Smiljane Viteškić.

Donedavni predsjedavajući skupštine KS Elmedin Konaković kazao je kako ovako nešto nikada nije viđeno u BiH.

"Ljudi su zakazali sjednicu bez službe i maila već protokolom kao da zovu na svadbu. Službe neće opsluživati tu sjednicu jer je nezakonita. Mi imamo dvije opcije - da pustimo da to urade i to bi bio najveći cirkus otkako država postoji jer je potpuno van poslovnika i nezakonito, a druga stvar je da dođemo i da predsjedavajuća koja ima ovlaštenja prekine sjednicu i pošalje sve kući", rekao je Konaković.

Posljednja sjednica prekinuta je zbog neusvajanja dnevnog reda na kojem je bio i budžet za 2020. godinu, a nakon što nova većina u Skupštini KS nije glasala za isti jer Konaković nije želio uvrstiti na dnevni red njihovu tačku o zakazivanju sjednice na kojoj će se odlučivati o smjeni Vlade KS. Dević je kazao kako su ovu sjednicu zakazali kako bi usvojili i budžet.