BiH
113

SDP predložio Zakon o konverziji kredita u švicarskim francima

Klix.ba
Zbog kredita u švicarskim francima u našoj zemlji se oko 10.000 porodica nalazi u dužničkom ropstvu, a upravo je ta činjenica podstakla Socijaldemokratsku partiju BiH (SDP BiH) da u proceduru uputi Zakon o konverziji kredita u švicarskim francima.

Zakon je upućen u parlamentarnu proceduru još 9. februara, međutim, do danas se Vlada FBiH nije očitovala o ovom Prijedlogu zakona, poručeno je na današnjoj konferenciji za novinare, gdje je ovaj prijedlog i zvanično predstavljen.

„Građani su do danas uglavnom vratili i glavnicu i kamate, ali su i dalje dužni bankama. Čak su u opasnosti da izgube imovinu koju su već otplatili. To je nepravedan i nepošten sistem, a država mora reagovati i zaštititi svoje građane. Nedopustivo je da banke lihvare i profitiraju na teškoj ekonomskoj situaciji bh. građana i da ostvaruju ekstraprofit, pored onog osnovnog profita, kojeg svakako imaju“, poručio je Irfan Čengić, generalni sekretar SDP BiH.

Ovim zakonskim rješenjem će biti omogućeno građanima da kredite uzete u francima pretvore u kredite u konvertibilnim markama. Istaknuto je kako su ova rješenja već primijenile zemlje članice EU, poput Hrvatske i Mađarske, a SDP sada nudi zakonsko rješenje bh. građanima.

„Parlament FBiH treba štititi interese građana. Sraman je način na koji su pljačkani naši građani – tako što je glavnica isplaćena u konvertibilnim markama, a otplata je vezana za švicarski franak, tako je sa rastom franka došlo do rasta rata i anuiteta. To je u suprotnosti Zakonom o obligacionim odnosima. Ako je Hrvatska mogla zaštiti svoje građane zakonom, ne vidimo razlog da to ne uradi i naša zemlja“, pojasnio je Elvir Karajbić, šef kluba zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, koji je pozvao sve one koji smatraju da se određene odredbe ovog zakona mogu popraviti, da to urade u amandmanskoj fazi.

„Prihvatit ćemo sve one odredbe koje nisu na štetu korisnika kredita. Pozivamo i Vladu FBiH i sve zastupnike u Parlamentu da stanu na stranu građana FBiH, a ne na stranu određenih monopolista. Glasanje o usvajanju ovog zakona će biti veliki ispit za sve parlamentarne stranke, te će se time jasno pokazati koje stranke su na strani građana, a koje na strani banaka. SDP je ovim Prijedlogom zakona jasno stavio do znanja da radi za interes građana“, dodao je Karajbić.