BiH
5

Najavljen kraj agonije: Parlament FBiH usvojio Nacrt zakona o konverziji kredita u "švicarcima"

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bih usvojio je danas Nacrt zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF) u konvertibilne marke.

Zakon je usvojen sa 79 glasova, a od prisutnih delegata samo jedan je bio protiv. Nacrt zakona podržale su sve stranke bez obzira da li pripadale vladajućoj koaliciji ili opoziciji.

Nacrt zakona predviđa konverziju kredita u konvertibilne marke po kursu na dan podizanja kredita uz obračunavanje kamate u iznosu od pet posto.

Banke će morati sa svim korisnicima uraditi aneks ugovora o podizanju kredita čime bi bila okončana agonija hiljada korisnika kredita u francima.

Vlada FBiH na sjednici 07. aprila nije prihvatila ovaj Nacrt zakona navodeći da on uvodi pravnu nesigurnost zbog retroaktivne primjene.

Kemal Duraković, predsjednik Udruženja korisnika kredita u švicarskim francima "Švicarac" za Klix.ba kaže kako su njemu potekle suze radosnice nakon usvajanja zakona.

"Parlament nikada nije bio jedinstveniji. Nadam se da će zakon u sljedećoj fazi usvajanja pretrpjeti samo minimalne izmjene", kaže on.

Ranije su sličan zakon usvojile Srbija i Hrvatska, dok je u RS-u usvojen sasvim različit zakon koji je najbliži onome što je svojim korisnicima predložila Hypo banka.

Duraković najavljuje inicijativu za usvajanje istog zakona i u RS-u, a u međuvremenu banke su Hrvatsku već tužile sudu u Washingtonu kao i domaćem Ustavnom sudu.