BiH
16

SDP predao kandidatske liste: Uvjereni u dobar rezultat na izborima

Piše: E. G.
Svetozar Pudarić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Svetozar Pudarić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Nakon što su na jutrašnjoj konferenciji za medije i zvanično predstavili Bakira Hadžiomerovića, kao svog kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka, Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) je danas u popodnevnim satima predala kandidatske liste Centralnoj izbornoj komisiji.

Liste je, između ostalih, dostavio Svetozar Pudarić, predsjednik Glavnog odbora stranke.

"Na listama je 596 kandidata. Mislim da ćemo i ovoga puta biti stranka koja će imati najveći broj kandidata. Mi nemamo jedino kandidata za člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda, odnosno iz entiteta RS", kazao je Pudarić.

Dodao je da u stranci očekuju dobar rezultat koji će opravdati sve kandidaske liste koji su predali. Pudarić je uvjeren da će se "SDP zadržati kao najjača politička opcija u BiH".

Njihova očekivanja su da će imati multietničke klubove na svim nivoima vlasti, a takve su i liste ove stranke, navode u SDP-u.

"Na listama je 60 posto Bošnjaka, po 15 posto Srba i Hrvata te nešto više od 10 posto pripadnika drugih naroda. Žena na listama je 45 posto, malo smo prebacili tu zakonski minimum. SDP nikada nije imao problema da nađe kvalitetne ljude i ljude koji su raspoloženi da uđu u borbu za BiH, iz bilo kojeg naroda", kazao je Pudarić.

Na konstataciju da je ta stranka ipak imala poteškoća da pronađe kandidata za člana Predsjedništva BiH, Pudarić je rekao da se ne radi o tome da je bilo teško, već da su ga našli "na način na koji je unutar SDP-a otvori proces koji je omogućio da svi unutar stranke mogu svi stati iza Bakira Hadžiomerovića. On predstavlja odraz svega onoga što SDP nudi BiH".