Izmjene izbornog zakona
115

SDP: Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku Schmidta kao pozitivan iskorak

L. S.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra da je zaštita integriteta izbornog procesa jedan od ključnih koraka zaštite demokratskog sistema, čime pozdravlja odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona.

"Jedan od temeljnih demokratskih principa jeste da građani biraju i mogu biti birani na ravnopravnim osnovama, bez intervencija i manipulacija njihovom voljom. Nažalost, malverzacijama i zloupotrebama izbornog procesa i falsifikovanju volje glasača smo svjedočili na svim izborima, u sve većem intenzitetu iz izbornog ciklusa u izborni ciklus. Iako ostaje žaljenje što paket integriteta nije usvojen od strane domaćih aktera, uvođenje savremenih tehnologija je ipak značajan iskorak koji se mora pozdraviti", naznačili su.

Istaknuli su da su u pregovorima u vezi izmjena izbornog zakona BiH, SDP BiH i stranke Trojke su nastupale posvećeno i iskreno, nudeći rješenja i tražeći kompromis.

"Tako ćemo nastaviti da djelujemo i u svim daljim procesima. Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku Visokog predstavnika kao pozitivan iskorak te da zajedno radimo na svim drugim pitanjima, čije rješavanje je nužno za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji", pozvali su.

Kažu da su sigurni da će uvođenje izbornih tehnologija vratiti povjerenje građana u izborni proces.

"Presudno je važno je da nastavkom zajedničkog rada na kreiranju sigurnog, stabilnog i razvijenog društva, činitelji političkog poretka vrate povjerenje građana u domaće političke strukture", zaključenoj je iz SDP-a.