Fokus djelovanja
30

SDP: Poziv Novaliću da brzopleto ne sklapa ugovor o gradnji bloka 7 TE Tuzla

Klix.ba
Predsjedništvo SDP-a je na današnjoj sjednici zaključilo da fokus predizbornog djelovanja društveno odgovornih političkih subjekata mora biti na promicanju vlastitih vrijednosti i konkretnih rješenja za životne probleme građana, a ne na međusobnom prepucavanju i podmetanju između stranaka.

Pozvane su sve političke partije u BiH da se suzdrže od populističkih govora i generiranja vještačkih političkih sukoba uoči izbora, koji jedino produbljuju frustraciju kod građana i dodatno ih demotiviraju.

Predsjedništvo SDP BiH ističe da će do izbora ova partija i njeni kandidati na svim nivoima voditi kampanju utemeljenu, primarno, na promicanju vlastitih vrijednosti i rješenja za stanje u društvu ponuđenih kroz Plan 10.

Na taj način, saopćili su, SDP želi poručiti građanima da država Bosna i Hercegovina, njen ekonomski oporavak i njena evropska budućnost moraju biti u fokusu u ovim odlučujućim vremenima.

S tim u vezi, osuđeni su predizborni postupci Milorada Dodika i njegovih partnera oslikani u negiranju genocida u Srebrenici odbacivanjem Izvještaja Komisije o događajima u i oko Srebrenice.

Zaključeno je da takvi predizborni potezi bez ikakvih pravnih posljedica ili mogućnosti utjecanja na istorijske činjenice i sudski utvrđenu istinu, samo nanose štetu narodu u RS-u, koji se vodi u potpunu izolaciju, kako ekonomsku, tako i političku.

Na sjednici je osuđena svaka manipulacija ratnom prošlošću, kao i osjećajima svih civilnih žrtava rata, te poslovično predizborno zazivanje separatizma i radikalizacija političke scene, sve kako bi se teme opće ekonomske katastrofe u Bosni i Hercegovini stavile u drugi plan.

"Odlazak mladih, problemi u zdravstvu, potpuni infrastrukturni zastoj, nerad parlamentarnih skupština i niz ostalih socijalnih i ekonomskih problema su primarna pitanja u čijem rješavanju se ogleda briga za narod, a ne u ispraznim floskulama i nacionalističkom prepucavanju", naveli su.

Predsjedništvo SDP BiH je ponovo pozvalo premijera Vlade FBiH Fadila Novalića da ne pokušava spasiti svoj neuspješni mandat brzopletim sklapanjem ugovora o gradnji Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, kojim će samo napraviti još mnogo više štete građanima BiH.