Socijaldemokratska partija BiH
0

SDP poštuje volju građana Srbije, ali bez ataka na bilo koji dio BiH

FENA
Damir Hadžić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Damir Hadžić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Damir Hadžić, komentirajući izbor Tomislava Nikolića na poziciju predsjednika Srbije, kazao je da SDP poštuje ono što je volja građana Srbije i da očekuje da u narednom periodu svi politički akteri Srbije prema BiH imaju odnos kao suverenoj zemlji.

To je, kako je kazao, odnos bez ataka na bilo koji njen dio i bez pokušaja miješanja u unutrašnje stvari BiH.

"Najvažnije je to da poruka upućena od novog predsjednika Srbije glasi da je za BiH najbitnije da se politički akteri dogovaraju međusobno i da je to jedini izlaz za BiH. S druge strane, stav SDP-a vezano za izbor Tomislava Nikolića je otprilike takav da više nikada ne smijemo upasti u bilo kakvu vrstu zamke euforije kao što je to bio slučaj s izborom Borisa Tadića", kazao je Hadžić.

Istaknuo je da BiH ima svoj put na koji neće utjecati ni Srbija, ni Hrvatska, niti bilo koja druga zemlja.

Na novinarski upit da li bi moglo s izborom Nikolića za predsjednika Srbije doći do 'zahlađenja' odnosa između dvije zemlje, Hadžić je kazao da apsolutnio ne postoji razlog za nešto takvo i da će BiH imati onakav odnos prema Srbiji kakav Srbija bude imala prema BiH.

"Mislim da je najbolji odnos reciprociteta u kojem će Srbija pokazati zrelost prema politici koju vodi prema zemljama u regionu, a mi ćemo biti dovoljno spremni da znamo odgovoriti na svaki pokušaj da se u pitanje dovede BiH. Vjerujemo da to neće biti slučaj. Naravno da ćemo sarađivati i da će ova pobjeda donijeti određene promjene u Srbiji koje će imati blagu refleksiju i na BiH", rekao je Hadžić.